Kerk & religie

Zendingsorganisatie OMF viert 150-jarig bestaan

Zendingswerk dient in volstrekte afhankelijkheid aan Jezus te gebeuren, aldus ds. Ron van der Spoel. „Met Jezus heb ik alles, zonder Jezus kan ik niets.”

Van een medewerker
26 September 2015 17:56Gewijzigd op 15 November 2020 22:06
De zendingsorganisatie OMF (Overseas Missionary Fellowship), die in 1865 werd gesticht door James Hudson Taylor onder de toenmalige naam China Inland Mission, bestaat 150 jaar. OMF werkt in China en andere Oost-Aziatische landen. Op dit moment zijn 1400 m
De zendingsorganisatie OMF (Overseas Missionary Fellowship), die in 1865 werd gesticht door James Hudson Taylor onder de toenmalige naam China Inland Mission, bestaat 150 jaar. OMF werkt in China en andere Oost-Aziatische landen. Op dit moment zijn 1400 m

De predikant, die werkt voor Open Doors, sprak zaterdag tijdens het jubileum van OMF (Overseas Missionary Fellowship). De internationale zendingsorganisatie, die in 1865 werd gesticht door James Hudson Taylor onder de toenmalige naam China Inland Mission, bestaat 150 jaar. OMF werkt in China en andere Oost-Aziatische landen. Op dit moment zijn 1400 mensen uit meer dan dertig landen uitgezonden.

Het jaarthema van het jubileumjaar is Psalm 150. Hierbij knoopte directeur Willem van Dis aan in zijn openingstoespraak. „Laat alles wat adem heeft de Heere loven. Dat is het diepste motief van de zending. Zendingswerkers gaan naar Azië om te vertellen dat Jezus leeft en dat het erom gaat te leven tot Zijn eer.”

Hoofdspreker ds. Van der Spoel begon over heiligen. „Wij hebben geen heiligen, maar we hebben wel geloofsvoorbeelden nodig. Als ik vroeger aan mijn catechisanten vroeg wie een geloofsvoorbeeld voor hen was, antwoordden acht van de tien jongeren dat het hun opa of oma was.”

De predikant vindt de stichter van China Inland Mission zo’n geloofsvoorbeeld. Hij zoomde allereerst in op diens bewogenheid. „Toen Hudson Taylor in 1865 in de kerk zat, kon hij niet rustig blijven zitten. Het drong tot hem door dat miljoenen Chinezen Jezus niet kenden. Hij besloot naar China te gaan. Een half jaar later was hij op weg met 24 zendelingen om in China te gaan werken.”

Verder noemde ds. Van der Spoel Hudson Taylers afhankelijkheid. Hij vertelde dat de zendeling gegrepen werd door woorden uit Johannes 15, waarin het gaat over het blijven in Christus om vrucht te kunnen dragen. „Het ging hem boven alles om het gericht zijn op Jezus. Taylor besefte dat hij met Jezus alles had en zonder hem niets.”

Ds. Van der Spoel zei dat ook Filippenzen 4:19 veel indruk gemaakt heeft op Hudson Taylor. In deze tekst gaat het over ontvangen. „Durf je te ontvangen van God of wil je het eerst zelf fiksen?”

Hudson Taylor was volgens de predikant een christen met een „mopperloos” leven, omdat deze wist dat alles uit de hand van God komt. Dat bracht hem tot de stelling: „Zij die geloven mopperen niet.” Ds. Van der Spoel: „Het lijden en de moeite waren aanwezig in het leven van Hudson Taylor. Hij heeft het zwaar gehad maar hij bleef vertrouwen op Jezus.”

Marten Visser, die deze zomer uit Thailand terugkwam, verzorgde samen met zijn vrouw Esther een van de drie workshops. Hij vertelde over zijn pionierswerk in het gebied Isaan, waar veel mensen het evangelie voor zijn komst nog nooit gehoord hadden.

Twee dingen zijn volgens hem van wezenlijk belang bij het stichten van een kerk in een dorp: dat er een groep mensen is die christen is en dat er goede leiding is. In het gebied waar hij werkte waren al een paar christenen, wat het stichten van een gemeente vergemakkelijkte. „De lokale bevolking denkt dan niet zo snel dat het evangelie van buitenlanders vandaan komt.”

Visser vindt dat zendelingen niet bij elkaar in een team moeten gaan zitten maar dat ze zich zo veel mogelijk moeten verspreiden. Op die manier kunnen ze het beste in onbereikte gebieden het evangelie planten en hebben ze de medewerking van de lokale bevolking nodig, die volgens hem essentieel is voor de groei van de kerk.

Toen hij uit Isaan wegging, was er iets te zien van de oogst. Eind 2013 waren er 75 bekeerlingen in een viertal gemeenten en een jaar later 135, een groei van ongeveer 80 procent. Visser heeft als wens dat de Isaanse kerken zelf nieuwe gemeenten gaan stichten, wat tot nu toe nog niet gebeurd is. Op dit moment zijn er nog 85 districten in Isaan zonder christelijke kerk.

Aan het einde van de workshop noemde hij de websites van een aantal Nederlandse werkers in Isaan en vroeg hij de aanwezigen te reageren, „zodat ze weten dat we aan hen denken”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer