Politiek

Kabinet met harde eis naar Brussel

DEN HAAG. Het kabinet zal maandag in Brussel hoe dan ook gaan benadrukken dat Nederland alleen vluchtelingen uit Zuid-Europese landen wil overnemen als vluchtelingen van buiten de EU in de toekomst Europa niet meer in mogen.

Redactie politiek
11 September 2015 11:43Gewijzigd op 15 November 2020 21:42
beeld ANP
beeld ANP

Premier Rutte weigerde donderdag in het Kamerdebat te erkennen dat deze inzet waarschijnlijk niet te realiseren is.

Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) hield vóór het debat wel een slag om de arm. Hij kreeg de vraag of het herverdelen van vluchtelingen echt niet doorgaat als het Nederlandse standpunt onvoldoende steun krijgt. Daarop antwoordde hij: „In elk geval niet met onze instemming.”

Ook Rutte probeerde in het debat onder de druk van de oppositie uit te komen door het kabinetsstandpunt te omschrijven als een plan „dat één en ondeelbaar is” en een plan „met een inherente logica.” Toen hij de vraag kreeg voorgelegd nog eens expliciet te omschrijven wat het einddoel van de EU moet zijn, herhaalde hij echter dat mensen uit een regio waar veilige opvang is geen recht meer zouden moeten hebben op asiel in de Europese Unie. „Op grond van het feit dat zij uit een veilig derde land komen, zullen zij dat asiel ook niet krijgen. Een aanvraag zal terstond als kennelijk niet-ontvankelijk worden afgewezen, omdat zij opvang kunnen krijgen op de locaties in de regio.”

PvdA-leider Samsom probeerde de aandacht van de heikele kwestie af te leiden door te stellen dat de koppeling die Nederland aanbrengt maandag in Brussel nog niet eens het heetste hangijzer zal zijn. „De Europese toezegging is eigenlijk al binnen.” Veel lastiger zal het volgens de PvdA-leider zijn om alle regeringsleiders te binden aan de noodmaatregel waarmee de vluchtelingen die in Italië, Griekenland en Hongarije binnenkomen over Europa kunnen worden verdeeld. Samsom wees op het verzet van de sociaaldemocratische regeringsleiders van Tsjechië en Slowakije, met wie hij de komende dagen „nog ongelooflijk veel zal moeten bellen.” In plaats van de kabinetsplannen al op voorhand af te branden, kunnen ook CDA en GroenLinks volgens Samsom beter proberen hun Europese geestverwanten te overtuigen van de noodzaak van de herverdeling.

Verschillende woordvoerders vroegen Rutte donderdag te reageren op uitspraken die de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands en veiligheidsbeleid in Brussel, Federica Mogherini, woensdag deed. Zij noemde het niet 
realistisch om in te zetten op een beleid van opvang in de regio, „gezien de precaire situatie rond de voornaamste conflictgebieden.” Volgens Rutte wilde Mogherini daarmee alleen gezegd hebben dat het versterken van de opvang in de regio nu niet de eerste prioriteit moet krijgen, maar wijst zij de Nederlandse inzet zeker niet af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer