CSFR-lezing dr. Kunz in Rotterdam: In natuur vind je het kruis niet terug
ROTTERDAM. God maakt Zich niet alleen bekend door Zijn Woord, maar ook door het boek van de wereld. In de natuur kun je God niet leren kennen als je Redder. Je vindt er het kruis niet terug. In de Bijbel wel.
Dat stelde dr. A. J. Kunz, docent godsdienst aan Driestar educatief, woensdagavond tijdens de Ad Fonteslezing voor het CSFR-dispuut Ichthus in Rotterdam.
Dr. Kunz sprak over artikel 2 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis (NGB), het onderwerp waarop hij in 2013 promoveerde. Vanuit dit NGB-artikel sprak hij over de waarde van „Godsbesef” in een seculiere tijd.
Artikel 2 zegt dat God Zich leert kennen uit het boek der natuur en uit de Heilige Schrift. „Maar hoe klinkt anno 2015 deze belijdenis?” vroeg dr. Kunz. „Vandaag de dag wordt er bewust afgerekend met God. Mensen worstelen met de resten van Zijn bestaan. Kan het zo zijn dat kennis van God uit onze cultuur wegsijpelt?”
Geloofsuitspraak
In plaats van over natuurlijke godskennis spreekt de docent godsdienst liever van godskennis uit de geschapen werkelijkheid als een prachtig boek. Dr. Kunz noemde het een geloofsuitspraak om te stellen dat godskennis uit de aardse werkelijkheid gaat om kennis van God. Dr. Kunz: „Naast godskennis uit de aardse werkelijkheid leer je God vooral kennen door Zijn heilig Woord. Daarvoor heb je de Bijbel nodig. En vooral het kruis. Waar christenen in onze cultuur het kruis verzwijgen, zal de echte ontmoeting met God uitblijven. We kennen God in het aangezicht van Jezus Christus.”
Blijkbaar kunnen we iets opdoen van wat boven onszelf uitstijgt. „De meeste mensen kennen iets van de beeldende kracht van de geschapen werkelijkheid, maar kun je echt zeggen dat ieder mens een besef van Gods bestaan heeft?”
Godskennis uit de geschapen werkelijkheid geeft volgens de lector een beperkte kijk op God. Hij spreekt liever over een godsbesef dan over godskennis. „Sinds de zondeval kennen we God niet meer op de juiste manier. Toch is er zoiets als een godsbesef gebleven. Als een teken dat de mens niet op zichzelf bestaat, maar in relatie tot zijn Schepper is gemaakt.”
Religiositeit
De moderne mens wil geen religie, hij wil slechts religiositeit. Zo’n religieus besef kun je wel wegdrukken, aldus dr. Kunz, maar het laat zich niet zomaar verdringen. Je kunt het ook vervangen door de dienst aan een afgod. „In de ontmoeting tussen mensen is de Godsvraag niet neutraal. Mensen kunnen Gods eeuwige kracht en goddelijkheid kennen, zodat ze niet te verontschuldigen zijn, zegt Paulus in Romeinen 1. Godskennis uit de geschapen werkelijkheid heeft dus te maken met verantwoordelijkheid. Niemand kan zich zomaar van God afmaken.”
Op zoek
Mensen zijn op zoek, zei dr. Kunz. Ze zoeken dingen om voor te leven. Als het geen God is, dan maken ze zelf wel iets. Een mens zonder God blijft zoeken. Ze vullen een Godvormig gat op. Een lied als ”Ik heb nog niet gevonden waarnaar ik op zoek ben” bezingt die leegte van mensen zonder God. Een mens zonder God is geruïneerd. Alleen God Zelf kan de leegte vullen.