Woonkamers staan voor derde keer in tien jaar blank
HARDINXVELD-GIESSENDAM. Zware hoos- en onweersbuien trokken afgelopen nacht over het land. In Hardinxveld-Giessendam kwamen voor de derde keer in tien jaar woonkamers blank te staan.
„Wie moet je het verwijten, hè?” zucht Nico van Wingerden (85) in zijn woonkamer aan de Nieuweweg 45 in Hardinxveld-Giessendam. Beteuterd sloft de oude baas over de drijfnatte vloer van zijn woonkamer. Buurjongen Walther reikt hem een bankje aan. Hulptroepen, bestaande uit neven, nichten en buren, werken met man en macht om al Van Wingerdens natte stoelen en tafels buiten te krijgen. Het bankje is een van de weinige meubelstukken die nog niet naar buiten zijn versjouwd.
Zondagavond tegen halftwaalf viel de eerste regen, vertelt de bejaarde inwoner van Hardinxveld. „Eerst rustig, maar rond enen ging het zo gieten en hagelen dat ik dacht: Dit gaat fout. Niet lang daarna zag ik het water in het licht van de straatlantaarn naar binnen sijpelen.” Hij herhaalt het nog maar eens: „Wat doe je eraan?”
Regie
Voor Van Wingerdens neef Hans Noomen (60), ook jarenlang woonachtig in Hardinxveld, is het een uitgemaakte zaak. „Rond de Nieuweweg is er de afgelopen tien jaar van alles gebouwd en gedaan, maar de gemeente en het waterschap hebben onvoldoende de regie gevoerd over alle werkzaamheden. De waterhuishouding in dit gebied is compleet verstoord.”
Buurman Kors Hinke (55) van nummer 41 deelt zijn mening: „Als er even meer regen valt dan normaal hebben we hier al een probleem. September 2005 en 28 juni vorig jaar hadden we het water ook in de woonkamer. Dit is de derde keer in tien jaar tijd.”
Noomen: „Vroeger had je hier aan de overkant kwekerijen en aan de achterzijde weilanden en grienden. Nu zie je voor alleen nog maar huizen en achter een groot industrieterrein. Voordat dat werd aangelegd is de grond flink opgehoogd, net als de toe- en afritten van de A15 hier een eindje verder. De gemeente zegt: Jullie huizen verzakken, maar dat is onzin. De Nieuweweg is een goot geworden, dát is het probleem.”
Wat Hinke betreft, is de maat meer dan vol. „Naast mijn huis heb ik al een terugslagklep laten aanbrengen, zodat het rioolwater niet meer zo makkelijk naar binnen kan lopen. Toen het vannacht ging gieten, zijn we meteen gaan pompen, maar de sloten hier achter het huis liepen al over, dus het water kwam even hard terug. Het enige wat ik nog op tijd uit de kelder kon trekken, was mijn stofzuiger. Later kregen we ook nog eens kortsluiting, dan begin je helemaal niks meer.”
Kees Vervoorn (69) van de Sluisweg voorziet nog meer onheil. „Op het industrieterrein komt binnenkort een nieuwe loods van Blokland Metaaltechniek. Een en al plat dak. Dat betekent nog meer water bij hoosbuien.
Daar komt nog bij dat het waterschap de polder tussen de Sluisweg en de A15 wil ophogen, zodat het land nog minder water kan opvangen. Waar ze hier mee bezig zijn, ik weet het niet. Als je op het gemeentehuis aanvullende informatie probeert te krijgen, weten ze zogenaamd nergens van.”
Terwijl zijn buurjongens het verhuistempo opvoeren, dommelt Van Wingerden op zijn bankje langzaam in. „Ik lag er pas tegen zessen in en rond achten werd ik alweer wakker”, verontschuldigt hij zich.
Mijmerend: „Tot mijn 75e heb ik nooit last gehad en ’t is akelig dat de boel nu weer helemaal op z’n kop moet. Maar als we onszelf vergelijken met al die bootvluchtelingen dan komen we er nog goed vanaf.”
Kors Hinke is vooral benieuwd of de gemeente de gedupeerden nog een hart onder de riem komt steken. „Als wethouder Boerman een vent is, staat hij hier vandaag nog op de stoep.”