Zwollenaar raakt via sportactiviteit bevriend met Syrische vluchtelingen
ZWOLLE. Hardlopen met Syrische vluchtelingen die net in Nederland zijn. Jan Bakker (63) uit Zwolle doet het wekelijks. „Sommigen zijn echt vrienden geworden.”
De Warmlopers. Onder die noemer loopt een groep Zwollenaren wekelijks hard. Ze trainen voor de jaarlijkse halve marathon in juni in hun stad, waarbij ze zich laten sponsoren voor goede doelen.
Bakker is initiatiefnemer van de club. Hij is lid van de christelijke gereformeerde kerk in Zwolle. „Veel lopers hebben een christelijke achtergrond, maar iedereen met een hart voor goede doelen en een passie voor lopen is welkom”, benadrukt Bakker.
Vorig najaar kwam de Zwollenaar, in het dagelijks leven bedrijfsmaatschappelijk werker, met enkele medelopers voor het eerst in de noodopvang voor asielzoekers in de IJsselhallen in Zwolle. „Er waren 400 mannen ondergebracht die sliepen op stapelbedden in één hal. De helft lag op bed of liep zomaar wat rond. Dat kwam keihard bij ons binnen. We wilden iets voor hen doen.”
Binnen enkele dagen zamelden de Warmlopers tweedehandssportkleding en hardloopschoenen in. „Vaak heb je twee paar schoenen. Daar kun je er wel één van missen. Zo gaat dat. De eerstvolgende dinsdag liepen we met dertig vluchtelingen. We hebben dat dertien weken gedaan.”
Sinds half juli worden de IJsselhallen opnieuw gebruikt voor noodopvang. De sportactiviteit staat inmiddels weer op de wekelijkse activiteitenagenda die door het diaconaal platform Zwolle en de lokale stichting Present wordt gecoördineerd. „Vorige week zijn we gestart met hardlopen met Syrische vluchtelingen. Toen waren er twintig, eergisteren dertig.”
Het hardlopen wordt rustig opgebouwd. „De meeste mannen hebben niet zo’n goede conditie. We starten laagdrempelig en lopen om te beginnen zo’n 3, 4 kilometer op een avond.”
Na afloop drinken de lopers gezamenlijk koffie, thee of fris in de kantine van een voetbalclub, waarna ze nog een potje voetbal spelen. „De verhalen over hoe mensen uit hun land zijn gevlucht, vaak via de Middellandse Zee, raken me. De meesten hebben veel meegemaakt, hebben mensen voor hun ogen zien omkomen en zijn getraumatiseerd.”
Vorig jaar hield Bakker contact met enkele vluchtelingen die vanuit Zwolle werden overgeplaatst naar een asielzoekerscentrum. Met één Syriër kregen de Warmlopers een speciale band. „We zoeken hem regelmatig op in het azc in Luttelgeest. Ik maakte een keer mee dat hij via Skype contact had met zijn vrouw en een dochter die nog in Damascus waren. Op de achtergrond hoorde je geweerschoten.”
Mede door financiële steun van de Warmlopers konden de vrouw en drie kinderen van de Syriër naar Nederland komen. „Ik was erbij toen ze na acht maanden op Schiphol werden herenigd. Dat was heel emotioneel. Een kippenvelmoment.”
Het islamitische gezin heeft een open houding tegenover het christelijk geloof, merkte Bakker. „Ze gaan regelmatig met een of meer Warmlopers mee naar een kerk in Zwolle. Vanuit Luttelgeest halen we hen dan op, of ze komen een weekend bij ons.”
Dinsdagavond was het Syrische gezin nog bij Bakker te gast. „Ze krijgen binnenkort een huis in Amsterdam. Deze week regelen een paar hardlopers de verhuizing. Ook daarna zullen we contact houden. Het zijn echt onze vrienden geworden.”
De ontmoeting met bewoners van de noodopvang maakt de vluchtelingenproblematiek voor Bakkers tastbaar. „In het contact met deze mensen vallen barrières weg. Het zijn geen zielige mensen, maar ze zijn door de situatie in Syrië gedwongen hun land te verlaten en ergens anders opnieuw te beginnen.”
Het spontaan ontstane contact met de vluchtelingen heeft Bakkers hart. „Een rondje hardlopen en mensen een gezellige avond bezorgen, betekent veel voor deze asielzoekers. Ik wil ze het gevoel geven dat ze hier welkom zijn. Dat is heel belangrijk voor hen.”
Zie ook pag. 6.