Economie

Jaarwinst beurs Amsterdam geheel in rook op

AMSTERDAM (ANP). De AEX-index van de beurs in Amsterdam heeft maandag zijn winst vanaf het begin van dit jaar volledig zien verdampen. De hoofdgraadmeter op het Damrak ging net als de andere beurzen wereldwijd hard omlaag door zorgen over een verdere afkoeling van de Chinese economie.

24 August 2015 13:33Gewijzigd op 15 November 2020 21:14
De beurs van Madrid, maandag. beeld EPA
De beurs van Madrid, maandag. beeld EPA

De AEX sloot na een zeer turbulente handelsdag 5,2 procent in de min op 419,68 punten, terwijl eerder op de dag zelfs een min van meer dan 8 procent werd opgetekend. Het is het grootste dagverlies voor de AEX in jaren. De index van 25 hoofdfondsen eindigde 2014 op 424,47 punten. Eind april werd voor dit jaar een voorlopig hoogtepunt van 510,55 punten bereikt. De MidKap-index voor middelgrote fondsen zakte 5,3 procent tot 618,84 punten.

In de rest van Europa was het beeld niet anders. De beurzen in Londen, Frankfurt, Parijs, Milaan en Zürich toonden verliezen tot 6 procent. Er werd maandag voor ruim 400 miljard euro aan beurswaarde in Europa weggevaagd.

Eerder op de dag gingen de beurzen in het Verre Oosten ook al hard onderuit, vooral de beurs in Shanghai. In New York stonden ook stevige verliezen op de koersenborden.

De zorgen over China drukten ook zwaar op de grondstofprijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,7 procent tot 38,57 dollar, het laagste niveau sinds begin 2009. Brentolie werd 5 procent goedkoper en kostte 43,17 dollar.

Net als vrijdag stonden alle fondsen in de AEX in het rood. Koeriersbedrijf TNT hield de schade met een min van 0,3 procent nog het meest beperkt, maar de koers van dat aandeel wordt vooral bepaald door het overnamebod van FedEx. Verzekeraar Delta Lloyd en staalconcern ArcelorMittal waren de grootste dalers onder de hoofdfondsen met minnen tot 9,5 procent.

Olieproducenten als Shell, BP, Eni, Repsol en Total hadden te lijden onder de sterk dalende olieprijzen en verloren tot bijna 9 procent. Ook de dienstverleners aan de oliesector stonden onder druk. In Amsterdam kelderden Fugro en SBM Offshore tot 7,1 procent in waarde.

De euro stond op 1,1594 dollar, tegen 1,1350 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De Europese munt is flink duurder geworden door de groeiende verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente in september niet zal verhogen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer