Drugsrunners steeds vaker in Randstad
Drugsrunners blijken hun werkterrein steeds vaker te verplaatsen van de A16 naar de A4 en de A58 in de omgeving van Bergen op Zoom. Dat bleek woensdag uit het jaarverslag 2003 van het A-team van de politie Midden- en West-Brabant.
Het A-team bestrijdt sinds 1999 samen met collega’s van andere regio’s, Belastingdienst en douane de overlast van drugshandel, drugstoerisme en drugsrunners op de internationale spoorlijnen en autoroutes.
Drugsrunners proberen op de snelweg de aandacht van buitenlandse automobilisten te trekken, om hen vervolgens naar drugspanden in Nederland te loodsen. De runners werken volgens de politie steeds slimmer en professioneler. Ze zorgen voor minder hinderlijke verkeersoverlast, waardoor hun werkzaamheden minder in het oog springen.
De grenspost Hazeldonk, die in voorgaande jaren nog favoriet was bij de drugsrunners, heeft zijn eerste plaats moeten afstaan aan het benzinestation Sandelingen-Oost bij Hendrik-Ido-Ambacht. Volgens woordvoerder J. Frijters van het A-team is dat een plaats van waaruit de runners en hun klanten snel in Rotterdam zijn.
In 2003 hield het A-team op de A16 ruim 1800 mensen aan, onder wie 1200 gebruikers, bijna 450 runners en 70 dealers. De helft van hen had de Franse nationaliteit. Maar ook Belgen (347), Nederlanders (254) en Marokkanen (226) lieten zich niet onbetuigd. In totaal werden onder meer 100 kilo hennep, 75 kilo hasj, 3 kilo heroïne, 1 kilo cocaïne en 3000 xtc-pillen in beslag genomen. De belasting inde ruim 130.000 euro aan geld en auto’s.
Om het uitwaaierend drugstoerisme beter te kunnen bestrijden, dringt het A-team erop aan de samenwerking met andere zuidelijke politieteams, Belgische collega’s en de douane te verbreden. Het afgelopen jaar hebben ook vier Franse medewerkers van politie en douane in het team meegedraaid. Dat heeft, volgens het rapport, de relatie met Frankrijk sterk verbeterd.