Opmars Boko Haram verhindert uitbouw christelijke universiteit in Kameroen
YAOUNDÉ. Het begon idealistisch: de oprichting van een christelijke universiteit in het noorden van Kameroen. Totdat Boko Haram onverwachts op het toneel verscheen. „Tot vlak bij de universiteit worden er christelijke dorpen verwoest en zijn er zelfs gematigde moslims omgebracht”, vertelt dr. Egbert Brink, die vorig week terugkwam van een bezoek in het land.
Dr. Brink, docent Oude Testament aan de Theologische Universiteit Kampen (TUK) en vrijgemaakt gereformeerd predikant in Waddinxveen, doceert sinds 2002 in Bangui aan de Faculté de Theologie Evangélique de Bangui (Fateb) in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Vanuit het werk in Bangui ontstonden er relaties met allerlei Franstalige christenen en collega’s in Afrika.
Door de burgeroorlog in de Centraal-Afrikaanse Republiek –een strijd tussen christenen en moslims– is er een uitbreiding gekomen in de hoofdstad van Kameroen, Yaoundé. Daar verbleef dr. Brink enkele weken in verband met het verzorgen van colleges en lezingen, uitgezonden door de stichting Evangelische Toerusting Afrika (EvTa).
Universiteit
Dr. Brink raakt enkele jaren geleden betrokken bij de oprichting van een christelijke universiteit in het noorden van Kameroen, in Mokolo. In 2012 werd daar de Francophone University of International Development (FUID) of Institut Universitaire de Developpement International (IUDI) opgericht. De naam is bewust niet christelijk vanwege de islamitische context. De universiteit werd gesticht door Moussa Bongoyok, missioloog en islamoloog en hoogleraar in Passadena (VS).
Dr. Brink: „De universiteit wil een christelijke levensovertuiging uitdragen en ook in een holistische benadering verschillende disciplines voorzien van een christelijke levensfilosofie. De verschillende onderdelen zijn internationale ontwikkeling, bestuurskunde, educatie, islamologie, missiologie en theologie. Het is de bedoeling om in zo veel mogelijk Afrikaanse samenlevingen de christelijke posities te versterken. Mensen die al zijn opgeleid of al ergens werkzaam zijn, krijgen verdieping aangeboden, van bachelor naar master, van master naar doctoraat.”
Inmiddels is de accreditatie bijna rond, via een verbinding met de staatsuniversiteit in Maroa, in het noorden van Kameroen. „De docenten van andere universiteiten met een christelijke levensovertuiging zetten zich in voor deze universiteit door hun diensten aan te bieden en studenten te begeleiden. Het meeste onderwijs wordt op afstand gegeven, omdat er steeds meer online wordt opgezet en uitgebouwd in een elektronische leeromgeving. Er worden regelmatig seminaries en congressen georganiseerd over actuele onderwerpen. De universiteit is wel toegankelijk voor mensen uit Kameroen en buurlanden, maar niet voor westerlingen die nu niet in het noorden kunnen komen vanwege Boko Haram.”
Platgebrand
De plotselinge opkomst van de islamitische terreurgroep –in 2012 was er nog geen vuiltje aan de lucht– verhinderde om in Mokolo een gebouw neer te zetten en hield investeerders op afstand. „Tot in de zeer nabije omgeving worden er christelijke dorpen platgebrand en ook gematigde moslims aangevallen. Er was begin dit jaar nog de angst dat Boko Haram de hoofdstad Yaoundé zou naderen, maar samenwerking met Frankrijk en de Verenigde Staten heeft dat weten te verhinderen. Toen ik in Yaoundé was, kwam net de Franse president Hollande aan. Alle wegen moesten afgezet worden, sommige straten werden in de voorafgaande tijd zelfs geasfalteerd.”
Nu er niet in Mokolo gebouwd kan worden, moet de christelijke universiteit het doen met gehuurde faciliteiten. Dr. Brink: „We moeten ons niet laten intimideren door Boko Haram. De terreurgroep ronselt in Afrika vooral jongeren die in extreem armoedige omstandigheden verkeren. Je kunt het vergelijken met achterstandswijken in Parijse voorsteden of de Haagse Schilderwijk. De christelijke regering van Kameroen beseft hoe belangrijk ontwikkelingswerk is om radicale moslims de wind uit de zeilen te nemen.”
Dr. Brink heeft aan de IUDI college gegeven over Job en sprak tijdens een congres over familie en trauma. „Een gevoelig en delicaat onderwerp. Het congres werd bezocht door meer dan 500 deelnemers. Voor Afrikaners is het heel bijzonder om zo open te spreken over de geweldsspiraal, zowel in de samenleving als in de families. Daarnaast kwamen allerlei vormen van misbruik ter sprake. Met name werd besproken wat voor impact een trauma heeft en hoe mensen signalen van trauma’s kunnen ontdekken en hoe ze hun wonden en trauma’s kunnen behandelen.”
De predikant wil in Nederland bekendheid geven aan de christelijke universiteit in Kameroen. „De Afrikaanse christenen leven in het noorden van Kameroen in erg moeilijke omstandigheden en verdienen ons gebed en onze morele steun. IUDI heeft dringend investeerders nodig voor onder meer landbouwprojecten en armoedebestrijding, een van de belangrijkste pijlers om Boko Haram tegen te gaan. En vooral door geweld niet te beantwoorden met geweld, maar met een christelijke en liefdevolle houding.”
www.egbertbrink.nl/kameroen.html