Kabinet kan door met nieuwe steun aan Athene
DEN HAAG (ANP). Het kabinet kan doorgaan met voorbereidingen voor nieuwe steun aan Griekenland. Het moeizaam afgesloten akkoord hierover tussen de eurolanden en Athene maakte in de Tweede Kamer weinig warme gevoelens los, maar wel veel twijfels. De VVD weigerde als grootste regeringspartij zelfs een tussenoordeel uit te spreken, tot grote ergernis van de hele oppositie.
De overeenkomst houdt in dat Athene stevige bezuinigingen en hervormingen moet doorvoeren om orde op zaken te stellen. De eurolanden en andere geldschieters komen dan met een nieuwe lening van 80 miljard euro over de brug. Dit komt bovenop de 240 miljard euro die al eerder is geregeld. De komende weken wordt het programma verder ingevuld.
Een deel van de Tweede Kamer kwam donderdag van reces terug om over het akkoord te praten met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. De Grieken hebben de afgelopen tijd het vertrouwen geschonden en dat is nog niet helemaal terug, zei Rutte. De financiële steun aan de regering van premier Alexis Tsipras zal daarom in stapjes gebeuren, zei hij.
Volgens Rutte en Dijsselbloem is het programma geloofwaardig en is ook de schuld van Griekenland houdbaar. Door de soepele voorwaarden zijn de jaarlijkse lasten te dragen in de begroting. In oktober zal worden bekeken of schuldverlichting nodig is, zei Rutte. Hij wilde daar niet op vooruitlopen, maar sanering ook niet uitsluiten.
De VVD, de partij van Rutte, zit in een lastig parket omdat ze eerder had aangegeven geen extra geld meer te willen geven aan de Grieken. Het komt er nu toch van en Rutte zelf heeft al toegegeven dat hij hiermee een verkiezingsbelofte breekt. SP en D66 verweten de liberalen dat ze de koers wel steunen maar dat niet hardop willen zeggen.
De PvdA is voor het steunpakket, D66 ook maar de partij wil schuldverlichting. SP en GroenLinks vinden het programma veel te hard en willen de schuld eveneens verlagen. CDA houdt „grote twijfels” over de gekozen route.
PVV, ChristenUnie, SGP en 50PLUS zijn er klaar mee: de Grieken moeten wat hun betreft uit de euro. Ze zijn er niet van overtuigd dat het Griekenland op de goede weg brengt. Maar volgens Rutte kunnen alleen de Grieken zelf besluiten uit de euro te stappen, maar willen ze dat niet. Hij waarschuwde opnieuw voor de ernstige gevolgen voor de hele muntunie als dit wel gebeurt.