De Griekse bakker ziet nu al op tegen het gedoe met bonnetjes
Maandag. Alle banken zijn vandaag gesloten en er is een limiet voor het opnemen van geld bij de pinautomaten van 60 euro per dag.
„Zestig euro per dag betekent 1800 euro per maand. Wie meer dan 1800 euro per maand verdient, zal dit niet leuk vinden. Maar dat zijn er niet zo veel meer.”*
Ik haal een brood bij de bakker. De bakker, een jonge dertiger, verklaart komende zondag absoluut ja te gaan stemmen. Want als het tot een Grexit komt en we naar de drachme gaan, zullen zijn klanten de eerste tijd met bonnetjes gaan betalen, die hij dan vervolgens zal moeten verzilveren, legt de bakker uit. Zijn woorden klinken vooral als angst voor het onbekende. Dit zou weleens een drijfveer voor velen kunnen zijn bij het stemmen komende zondag.
„Wat heeft de euro hiermee te maken? De vraag is: Ga je ermee akkoord dat de prijzen omhooggaan door de verhoogde btw? Dat we daardoor onze concurrentiepositie in het toerisme verliezen? Dat er weer in lonen en pensioenen wordt gesneden? Ieder normaal mens antwoordt zondag met nee.”
Klanten van de Nederlandse bloemen- en plantenhandel, waarvoor ik als contactpersoon fungeer, bellen mij paniekerig op. Ze kunnen de rekening van hun juist binnengekomen handel niet via internetbankieren betalen. Ze moeten afwachten tot de banken weer normaal draaien.
„Rijen voor de pinautomaten. Daar heeft de coalitie-Tsipras/Kammenou ons gebracht. Wat staat ons maandag te wachten? Een faillissement? Ja voor Europa.”
Het is vreselijk stil in het anders zo rumoerige centrum van de stad. Het lijkt wel zondag, zo weinig auto’s rijden er. Alle winkels zijn open, maar het winkelende publiek ontbreekt grotendeels. Hier en daar sleurt een immigrant een winkelkarretje van vuilnisbak tot vuilnisbak om papier of blik te verzamelen.
„Ja of nee? Is er iemand die precies heeft begrepen wat de drastische maatregelen die de eurogroep voorstelt en waar onze regering tegen is, precies inhouden?”
Ik loop een supermarkt binnen. Een beetje nieuwsgierig kijk ik of er mensen zijn die grote hoeveelheden lang houdbare producten in hun mandje laden, uit angst voor lege schappen de komende tijd. Ik ontdek geen klanten die hamstergedrag vertonen, al hoor ik daar wel veel geruchten over.
„Ik stem nee, komende zondag. Een hele jonge generatie gaat hier verloren. Helaas laten de beslissingen van Europa en mijn regeringen mij geen andere keuze.”
Nederlandse vrienden die hier met vakantie zijn, melden dat ze onbeperkt geld kunnen opnemen bij de pinautomaat.
„Tsipras, het volk staat achter je! Trek je niet terug. Vecht tegen hen, in de euro en binnen de eurozone.”
In de avond verzamelen zich op het Syntagmaplein in Athene 20.000 tot 25.000 mensen die nee zullen stemmen bij het referendum. „Nee tegen bezuinigingsmaatregelen, schuldverlichting, onze levens behoren ons toe”, zijn de leuzen van de demonstranten. In Thessaloniki vindt een soortgelijke demonstratie plaats.
„Over een paar maanden zal ik een kind ter wereld brengen. Ik wil zijn toekomst niet in gevaar brengen. Daarom zal ik zondag ja stemmen. Ik hoop niet dat we als volk verdeeld zullen raken.”
*Alle reacties op de huidige situatie zijn afkomstig van lezers van de nieuwssite in.gr.
serie Grieks dagboek
Geertje Spiliotopoulou, afkomstig uit Nederland, is getrouwd met Vassilis en woont in Griekenland. Ze hebben een zoon en een dochter.