Politiek

Ook excuses minister voor zaak-Borst

DEN HAAG. Na OM-topman Bolhaar bood ook justitieminister Van der Steur donderdag zijn excuses aan voor de ernstige fouten van politie en justitie rond de moord op oud-minister Borst.

Redactie politiek
26 June 2015 11:27Gewijzigd op 15 November 2020 20:00
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). beeld ANP
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). beeld ANP

De Tweede Kamer wil volgende week, de laatste vergaderweek voor het zomerreces, nog met Van der Steur spreken over het feitenrelaas en de aanbevelingen die de commissie-Hoekstra donderdag presenteerde. Naar verwachting gebeurt dat donderdag.

Donderdag toonden alle Kamerfracties zich geschokt door het rapport. De VVD noemde het feitenrelaas „vreselijk”, de PvdA sprak van „gitzwarte conclusies”, D66 van „een reeks pijnlijke fouten” en de ChristenUnie van „een schokkende hoeveelheid fouten.”

Het CDA noemt het vooral ernstig dat de commissie-Hoekstra de kans op herhaling niet uitsluit. SGP-leider Van der Staaij vindt het „een ereplicht” voor alle betrokken instanties om alles op alles te zetten om herhaling van fouten te voorkomen.

Een deel van de oppositiefracties heeft al tijden kritiek op de plannen van het kabinet om ook de komende jaren nog een aantal stevige bezuinigingen door te voeren bij het openbaar ministerie; 20 miljoen euro in 2016, 40 miljoen in 2017 en vanaf 2018 jaarlijks 
52 miljoen.

Onder meer de SP wil weten of Van der Steur kan uitsluiten dat bij de fouten die er in de zaak-Borst zijn gemaakt eerdere bezuinigingen een rol hebben gespeeld.

Bij een deel van de opposities bestaat daarnaast wrevel omdat Van der Steur vooralsnog in het midden laat of hij extra middelen wil voor het uitvoeren van de verbetermaatregelen van de commissie-Hoekstra. Die terughoudendheid lijkt haaks te staan op de inschatting van het college van procureurs-generaal van het OM.

De justitietop sprak donderdag in een reactie op de commissie-Hoekstra van logische keuzes, maar benadrukt dat een aantal aanbevelingen „grote investeringen” vereist. Dit geldt zeker voor het vergroten van de actieve betrokkenheid van het OM bij het aanvragen van gedwongen opnames voor verwarde patiënten bij de rechtbank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer