Economie

Zondagstoeslag sneuvelt in modebranche

UTRECHT. De kleine vakorganisatie AVV heeft met Inretail, de werkgeversorganisatie voor de mode- kleding en sportbranche, een principe-akkoord bereikt voor een nieuwe cao waarin onder meer de zondagstoeslag wordt verlaagd.

Redactie economie
22 June 2015 16:07Gewijzigd op 15 November 2020 19:53
beeld ANP
beeld ANP

Werknemers in de branche krijgen tot nu toe een toeslag uitbetaald van 100 procent wanneer ze op zondagen werken. Die zondagstoeslag wordt gehalveerd omdat volgens beide partijen door ontwikkelingen in de branche „het werken op zondag steeds normaler wordt, net als werken op zaterdag of in de avond dat al eerder geworden is.”

Medewerkers die nu in dienst zijn en op zondag werken, worden hiervoor gecompenseerd met extra loon of vrije tijd), stellen AVV en Inretail. Ook krijgen werknemers in de sector het recht op minimaal één vaste niet-inroosterbare dag „niet zijnde zaterdag of zondag.”

In de cao, die een looptijd heeft van één jaar, zit ook een loonsverhoging met 1 procent en een eenmalige eindejaarsuitkering van 0,25 procent. AVV wil de cao via een internet-enquête voorleggen aan zoveel mogelijk medewerkers in de branche, die in totaal ruim 100.000 werknemers telt.

Het akkoord is saillant omdat CNV, FNV en RMU de nieuwe cao niet ondertekenen. Gesprekken tussen deze vakbonden en Inretail liepen eind vorig jaar stuk op de wens van Inretail om de zondagstoeslag te verlagen. In een reactie stelde FNV-onderhandelaar Ron Peters toen dat de opstelling van Inretailvoorman Jan Meerman –lid van de Gereformeerde Gemeenten en voormalig lid van de raad van toezicht van het Van Lodenstein College en het Hoornbeeck College– hem bevreemdde.

In een reactie op het principe-akkoord met AVV spreekt CNV van een „onderonsje” dat „een aantal substantiële verslechteringen” bevat. Volgens CNV-onderhandelaar Agostino Di Giacomo Russo is de verlaagde zondagstoeslag de meest in het oog springende verslechtering. „Door het verlagen van de toeslag worden de medewerkers direct in hun portemonnee geraakt”, stelt hij.

Voor de zittende medewerkers is er volgens de CNV’er weliswaar een gedeeltelijke compensatieregeling getroffen, maar nieuwe medewerkers vallen onder de verslechterde toeslag. „Een behoorlijk aantal medewerkers is maar een beperkt aantal jaar in dienst in deze branche. De omloopsnelheid is relatief groot. De verlaging van de zondagstoeslag, zonder goede compensatie, is daardoor voor veel werknemers al snel een feit”, stelt de CNV’er. „En dan te bedenken dat AVV nagenoeg geen leden heeft in de branche.”

Di Giacomo Russo benadrukt dat, toen CNV nog in gesprek was met de werkgevers, de bond ook bereid was om, in overleg met de achterban, de huidige toeslagensystematiek te vernieuwen. „Inretail was alleen maar geïnteresseerd in het verlagen van de zondagstoeslag en maatregelen die slecht zouden uitpakken voor het personeel. Daarop zijn de gesprekken stukgelopen.”, aldus de CNV-bestuurder.

Namens de RMU laat ook voorman Peter Schalk weten teleurgesteld te zijn dat Inretail met AVV in zee is gegaan en daarmee „de partners met wie zij sinds jaar en dag de CAO afsluit vaarwel heeft gezegd.”

Volgens Schalk is AVV bovendien geen representatieve vakorganisatie. „Door daarmee toch een akkoord te sluiten toont Inretail geen respect voor hetwinkelpersoneel dat zich door de reguliere vakorganisaties laat vertegenwoordigen.”

De manier waarop dat gegaan is stuit de RMU’er tegen de borst. „De inzet van Inretail was een forse aantasting van de zondag als rustdag. Omdat de vakorganisaties daar niet mee instemden is nu een alternatieve vakbond gezocht die even een cao komt afsluiten.”

Ook wat de inhoud van het gesloten akkoord betreft, overheerst bij Schalk teleurstelling. „Weliswaar worden RMU-leden niet direct getroffen door een verlaging of afschaffing van de zondagtoeslag, omdat ze op zondag niet in winkels werken. Maar het is niet onwaarschijnlijk dat met het verminderen of afschaffen van de zondagstoeslagen er steeds minder mensen bereid zullen zijn op zondag te werken. Gevolg hiervan kan zijn dat het wettelijk recht om zondagsarbeid te weigeren onder druk komt te staan. En dat ook andere sectoren de zondagstoeslag zullen aanpakken. Daardoor komen we als samenleving steeds meer in een 24-uurseconomie terecht. Inretail is opnieuw een speler die de zondag als rustdag nadrukkelijk aantast. De RMU betreurt dat zeer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer