Griekenland: wordt dit de week van de waarheid?
Het is in de onderhandelingen met de Grieken al vaak gehoord: de tijd dringt, het is vijf voor twaalf. Is nu dan werkelijk de beslissende week aangebroken?
JA. Komende donderdag vergadert de eurogroep. Dat zijn de ministers van Financiën van de eurolanden, onder voorzitterschap van Dijsselbloem. Voor die tijd mogen we geen doorbraak verwachten. De ‘technische’ besprekingen tussen de Grieken en hun geldschieters hebben de afgelopen maanden weinig opgeleverd. Er gaapt nog steeds een forse kloof tussen wat de crediteuren eisen aan bezuinigingen en hervormingen, waaronder een verdere versobering van de pensioenen, en wat de regering van premier Tsipras bereid is om toe te zeggen aan maatregelen.
Voorzitter Juncker van de Europese Commissie heeft het zondag nog een keer geprobeerd. Het werd aangeduid als „een laatste poging” om een akkoord klaar te stomen. Hij zat met alle partijen om de tafel, maar de ontmoeting duurde slechts drie kwartier. Geen resultaat. Het overleg moet nu verder plaatsvinden op politiek niveau. Dan zal uiteindelijk blijken of de Grieken op het allerlaatste moment toch inbinden of niet. In het laatste geval koersen zij onvermijdelijk aan op een faillissement en –hoewel niet noodzakelijk daaraan verbonden– een vertrek uit de eurozone, een zogenoemde Grexit.
In Brussel wordt over dit laatste steeds openlijker gesproken. Inmiddels zou het formeel een onderwerp zijn geweest tijdens een hoge ambtelijke vergadering.
De overige eurolanden vormen tot dusver een gesloten front. Hun geduld raakt op, de ergernis neemt toe. „Overal in Europa groeit de opvatting dat het genoeg is geweest”, zei de Duitse minister van Economische Zaken, Sigmar Gabriel, vandaag. Het zijn allemaal tekenen die erop wijzen dat de eurogroepvergadering cruciaal wordt. Erop of eronder.
NEE. Of misschien toch niet. Een Grexit, niemand wil dat eigenlijk. Daarom valt niet uit te sluiten dat er donderdag nog geen eindconclusie op tafel ligt. Volgende week is er in Brussel een reguliere top van de Europese regeringsleiders. Misschien duurt de onzekerheid zeker tot dan voort.
Eind juni moet Griekenland een fors bedrag aflossen bij het IMF. Tevens eindigt dan het huidige steunprogramma, dat in februari werd verlengd. Er circuleert de optie om het nogmaals te verlengen, bijvoorbeeld tot maart 2016. In de tussenliggende periode lukt het waarschijnlijk om met wat kunst- en vliegwerk de noodlijdende natie overeind te houden. Er ligt nog 7,2 miljard euro op de plank en de Griekse overheid zou aanvullend nog geld kunnen krijgen dat oorspronkelijke bedoeld was voor de banken.
De meningen over de gevolgen van een Grexit zijn verdeeld. Veel deskundigen denken dat het allemaal wel te behappen valt, hooguit enkele dagen flinke onrust op de financiële markten. Andere experts waarschuwen om er niet te lichtvaardig over te denken. Niemand weet het zeker, we betreden dan onbekend terrein. De spelregels voorzien er niet in. De muntunie was immers bedoeld als onomkeerbaar.
Geopolitieke aspecten spelen eveneens een rol bij de afwegingen. De vrees bestaat dat de regering in Athene richting Rusland gaat kijken, al betekent een Grexit niet meteen ook uit de EU of de NAVO stappen. Oud-secretaris-generaal van de NAVO De Hoop Scheffer uitte afgelopen zaterdag zijn zorgen. Voor de Duitse bondskanselier Merkel zouden de mogelijke consequenties in deze sfeer zwaar wegen.
De afgelopen jaren lukte het op spannende momenten rond Griekenland telkens weer om op de valreep een uitweg te vinden. Verder gaan met pappen en nat houden mogen we ook deze keer niet uitsluiten.