Kerk & religie

Renovatie Westerkerk Middelburg afgerond

De Westerkerk was donker en bruin, maar is nu licht en wit. Door een grote renovatie oogt het kerkgebouw van de Middelburgse gereformeerde gemeente in Nederland als nieuw. Op 2 juni ging ds. M. Krijgsman voor in de eerste dienst na de verbouwing.

Wim Hulsman

11 June 2015 15:25Gewijzigd op 15 November 2020 19:36
Ook preekstoel en orgel zijn vernieuwd. beeld Dirk Jan Gjeltema
Ook preekstoel en orgel zijn vernieuwd. beeld Dirk Jan Gjeltema

De Westerkerk was echt een kerk van haar tijd: eind jaren zeventig. Toen kozen veel interieurontwerpers voor bruine schrootjesplafonds, donkerbruine kerkbanken en weinig wit.

Anno 2015 is dat anders in nieuwe kerken. De Westerkerk gaat mee met die trend. De kerk heeft sinds een paar weken een nieuwe vloer van antracietkleurige tegels en de wanden en het plafond kleurden wit. De banken en de preekstoel zijn nu lichtbruin. Alleen in het orgelfront en de voorzijde van de preekstoel is nog wat donker hout te vinden.

Scriba H. van Klinken vindt het een grote verbetering: „Alles was donkerbruin. Ook in de hal van de kerk. Het zijn dezelfde deuren, maar nu geschilderd. Een flinke verandering die ook nodig was.”

Het grootste deel van het renovatiewerk is door gemeenteleden uitgevoerd. Van Klinken: „Er is veel werk verzet door vrijwilligers uit de gemeente.” De een nam de schilderskwast ter hand, een ander gemeentelid zorgde voor nieuwe plafonds.

Het aanbrengen van vloerverwarming was een grote ingreep. „We hebben de tegelvloer zelf met behulp van een minikraan uitgebikt”, zegt de voorzitter van de onderhoudscommissie, J. Joosse. Ook de buitenkant van het gebouw nam de gemeente onder handen. De muren ogen als nieuw. Joosse: „De muren zijn gestraald, gevoegd en geïmpregneerd om de hechting van vuil tegen te gaan.”

De verbouwing van ongeveer 150.000 euro kon bekostigd worden uit de verkoop van de kerk in de Bree die in 2009 leeg kwam te staan toen de Middelburgse gereformeerde gemeente in Nederland binnen en buiten verband weer samen verdergingen.

De nieuwe kerkbanken van Van Manen timmerbedrijf uit Kootwijkerbroek vormden een van de grootste kostenposten. De oude waren aan vervanging toe, aldus Van Klinken. „We hebben evenveel zitplaatsen als voor de renovatie.”

De gemeente zingt sinds deze week weer bij een elektronisch orgel. Vanaf 1992 werden de psalmen begeleid op een Leeflangpijporgel dat voor in de kerk stond. Dat orgel ging naar Polen. Nu hangt er boven de preekstoel een orgelfront met luidsprekers. De speeltafel van het Johannusorgel –type Ecclesia T-250– staat achter in de kerkzaal.

Datheen

Ernaast hangt een rek met stapels Bijbels en vooral veel psalmboekjes. In Middelburg zingen ze uit de berijming van Datheen. Vooral in de zomer bezoeken veel vakantiegangers de diensten. Voor hen ligt een psalmboek klaar.

Vorig jaar nam de gemeente de consistoriekamer al onderhanden. „Die is nu ook een stuk lichter.”

In de consistorie staat een kast met veel prekenboeken. Van Klinken: „Middelburg is de stad van ds. B. Smijtegelt. Regelmatig wordt er een preek van hem gelezen. Die blijven mooi. Als hij het over „deze stad” heeft, spreekt ons dat extra aan. Verder worden er preken van Nederlandse, Engelse en Schotse oudvaders en van predikanten uit de vorige eeuw gelezen. Zondagmorgen was het bijvoorbeeld een preek van ds. G. van de Breevaart. ’s Avonds wordt momenteel de catechismus van ds. G. H. Kersten gebruikt.”

In een hoek van de consistorie staat een bord op de grond. Dat moet weer een plekje krijgen in de hal. Het herinnert aan de ingebruikname van de kerk in 1978. Er staat op dat ds. A. Wink toen sprak over Zacharia 2:4: „Jeruzalem zal dorpsgewijze bewoond worden.”


Uit gemeente in Arnemuiden ontstaan

De gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) in Middelburg is in 1968 geïnstitueerd. Van Klinken: „Vanaf 1953 was hier een afdeling van de gemeente in Arnemuiden.” Na op verschillende locaties gekerkt te hebben, betrok de gemeente in 1978 de nieuw gebouwde Westerkerk op de hoek van de Walensingel en het Armeniaans Schuitvlot. „Dus niet aan het Arminiaans Schuitvlot”, zegt Van Klinken met een glimlach, verwijzend naar de zestiende-eeuwse leider van de remonstranten.

In 1980 ontstonden door de scheuring in de GGiN twee gemeenten in Middelburg, die in 2009 weer samenkwamen. De gemeente telt 47 leden en 26 doopleden. Zo is de verdeling sinds 2 juni. Toen legden drie doopleden belijdenis des geloofs af in een dienst waarin ds. Krijgsman over 2 Petrus 1:19 sprak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer