Zendingsorganisaties worstelen met ANBI-regels
NIJKERK. Zendingsorganisaties in Nederland worstelen met veranderende belastingregels rond goede doelen en de ingewikkelde regelgeving voor mensen die in het buitenland werken.
Dat meldde EZA Verzekeringen, een instantie die zich richt op het aanbieden van verzekeringen voor zendelingen, kerken en aanverwante organisaties, vrijdag.
Over de veranderde regelgeving voor Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI’s) bestaat veel onduidelijkheid, zegt directeur Peter van der Schans van EZA Verzekeringen. Vooral thuisfrontcomités en andere fondsenwervers die werken als een „doorgeefsluis” van geld aan zendelingen, lopen hier tegenaan.
De Belastingdienst stelt steeds strengere eisen aan goede doelen op het punt van de verantwoording van geldstromen. Het is voor kleine, soms lokaal werkende comités niet altijd eenvoudig om daaraan te voldoen. Als ze echter niet voldoen aan de nieuwe regels, kunnen ze hun ANBI-beschikking kwijtraken. Giften aan deze organisaties zijn daardoor niet meer fiscaal aftrekbaar, waardoor het voor donateurs minder aantrekkelijk kan worden om geld te schenken.
Volgens Van der Schans leven er daarnaast onder zendelingen „enorm veel vragen” over het vertrek van een zendeling naar het buitenland, omdat dat flinke fiscale gevolgen kan hebben voor de eigen woning, voor het pensioen en voor de AOW-opbouw. De organisatie wil daarom een kennisplatform oprichten waarin informatie op het gebied van belastingen, veiligheid en andere specifieke kennis over landen gedeeld wordt.
EZA Verzekeringen hield vrijdag in Nijkerk de eerste zendingsinformatiedag, die 170 deelnemers trok.