Kerk & religie

Oproep tot gebed tegen NIPT-test

Het is goed als kerken op zondag 7 juni zouden bidden voor de petitie tegen de algemene invoering NIPT-test. Met deze test worden zwangere vrouwen gecontroleerd of hun kind het syndroom van Down heeft. Als dat zo is, wordt 90 procent geaborteerd. „Er waait een gure wind door Nederland.”

Redactie kerk
30 May 2015 20:42Gewijzigd op 15 November 2020 19:19
De gehandicaptenvereniging Op weg met de ander hield zaterdag in Wekerom haar jaarlijkse ontmoetingsdag. beeld RD, Anton Dommerholt
De gehandicaptenvereniging Op weg met de ander hield zaterdag in Wekerom haar jaarlijkse ontmoetingsdag. beeld RD, Anton Dommerholt

Dat zei stafmedewerker Jenneke Wolvers van Op weg met de ander zaterdag tijdens de jaarlijkse familieontmoetingsdag van de christelijke vereniging van en voor mensen met een beperking.

Samen met organisaties als de NPV, Helpende Handen en de RMU heeft Op weg met de ander een petitie tegen het algemeen aanbieden van de NIPT-test op touw gezet. Daarvoor zijn inmiddels ruim 37.000 handtekeningen binnen. De petitie wordt op 17 juni aangeboden door het Platform voor het Leven en DownPride aan de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid. Doel is om minister Schippers ervan te overtuigen de test niet algemeen in te voeren.

Op weg met de ander heeft 15.000 kaarten laten drukken om kerken en personen op te roepen tot gebed voor de actie op 7 juni. „Nu wordt gezegd dat een kind met Down geen leven heeft. Ik snap dat niet. Tijdens mijn werk in het speciaal onderwijs werd ik altijd blij van de ontmoetingen met kinderen met Down”, aldus Wolvers.

Ze schetste een doemscenario waarin ouders die besluiten een kind met het syndroom wel geboren te laten worden, in de toekomst misschien zelf voor de kosten moeten opdraaien. „Hieruit blijkt het streven naar het perfecte kind.”

Tijdens de ontmoetingsdag waren zo’n 150 mensen met een verstandelijke beperking en hun ouders of begeleiders aanwezig.

Arianne Karman uit Kloetinge (Zld.) hield een lezing over het houden van Bijbelstudies met mensen met een licht verstandelijke beperking. „We moeten de Boodschap van de Bijbel niet eenvoudiger of liever maken dan zij is, maar de volle breedte van de Bijbel bij de doelgroep brengen.”

Ondanks de verstandelijke beperkingen van de doelgroep en de eigen tekortkomingen hebben christenen toch de taak ook met deze doelgroep aan de slag te gaan. „Die is heel onbevangen en in dit opzicht schijnbaar zonder beperkingen. De Boodschap gaat direct het hart in, en komt er ook direct weer uit.” Wel is er soms spanning tussen het niet-begrijpen van de boodschap en het voelen van de liefde van Christus, aldus Karman.

Een vaste volgorde aanhouden is belangrijk. Luisteren dient volgens haar de grondhouding te zijn om met de doelgroep om te gaan. Deze principes paste zij ook toe in de methode Eenvoudige Bijbelstudies, waarvan Op weg met de ander onlangs de eerste publiceerde.

Echt gelukkig

Tweede voorzitter ds. G. H. Vlijm hield een interactieve Bijbelvertelling over Filippus en de kamerling. „Deze Ethiopiër was niet gelukkig. Hij snapte de boekrol die hij in Israël had gekocht niet.”

Toen hij werd gedoopt, werd dat anders. „Hij miste Filippus niet meer, maar reisde blij verder. Later mocht hij in de hemel komen, bij de Heere Jezus. Als dat gebeurt, ben je echt gelukkig.”


Lees ook in Digibron

Petitie voor kinderen met downsyndroom gestart (RD.nl, 14-04-2015)

Bezorgdheid om overhaaste komst downtest (RD.nl, 07-04-2015)

Test op down geeft verkeerd signaal (Reformatorisch Dagblad, 25-11-2014)

„Kind met syndroom van Down moet welkom zijn” – interview met Carla Dik-Faber (CU) (Reformatorisch Dagblad, 11-11-2014)

Ziekenhuis biedt downtest al ruimer aan (Reformatorisch Dagblad, 08-12-2014)

Minister geeft toestemming voor gebruik downtest (Reformatorisch Dagblad, 17-12-2013)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer