TWR begon met een zendertje uit de oorlog
Het evangeliserende radiowerk van Trans World Radio (TWR) begon vijftig jaar geleden in Marokko met een zendertje van 2500 watt, stammend uit de Tweede Wereldoorlog. Intussen is wat toen ”The voice of Tangier” heette, uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie met uitzendingen in 185 talen en miljoenen luisteraars.
In China bijvoorbeeld, een land dat qua oppervlakte 230 keer zo groot is als Nederland, zond TWR in 2001 wekelijks 127,5 uur programma’s uit voor kinderen, jongeren en ouderen. Er zijn in China 417 miljoen radio’s, een op de drie inwoners.
Toen de oorlog in Irak vorig jaar uitbrak, ging TWR radio-uitzendingen voor de christenen in dat land verzorgen. Vorig jaar begonnen Franstalige uitzendingen voor de bevolking van de Canadese provincie Quebec. De jubilerende organisatie ontvangt per jaar meer dan 1,5 miljoen brieven van luisteraars wereldwijd.
Op 22 februari 1954 werd het eerste programma van de organisatie, toen bekend als ”The voice of Tangier”, uitgezonden. Via een kleine zender in Noord-Marokko werd de bevolking van het door dictator Franco bestuurde Spanje bereikt met evangelisatieprogramma’s.
Het idee voor een christelijke radiozender, waarmee mensen in gesloten en moeilijk begaanbare gebieden bereikt kunnen worden, ontstond toen oprichter dr. Paul Freed in 1948 voor zijn werk een aantal dagen in Spanje verbleef. Het Evangelie was er verboden, zendelingen waren er niet welkom. Freed besloot daarom radioprogramma’s te gaan maken.
Een Spaanse luisteraar schreef al na enkele uitzendingen: „Ik luister samen met mijn gezin elke dag naar het programma ”Words of Life”. Het is een geweldige hulp in ons leven. In het bijzonder nu het ons verboden is om samen te komen rond het Woord van God.”
Een andere luisteraar: „Een paar dagen geleden luisterde ik toevallig, of door Gods leiding, naar uw programma. Sindsdien luister ik altijd. Ik verlang ernaar om de waarheid te weten.”
In 1957 zond de zendingsorganisatie programma’s uit in 24 verschillende talen. Toen de Marokkaanse regering in 1959 alle radiostations nationaliseerde, moest er naar een nieuwe zender gezocht worden. Het werd een radiostation in Monte Carlo, gebouwd door Hitler, die er zijn nazi-propaganda mee wilde verspreiden. Gelijk met de verhuizing werd ook de naam van de organisatie gewijzigd in Trans World Radio (TWR). Intussen was het aantal medewerkers in vijf jaar tijd gegroeid van 2 naar 26 en zond de organisatie ook programma’s uit voor het toen nog communistische Oost-Europa. Als reactie op een Pools programma kreeg TWR meer dan 500 brieven per maand.
Onder het motto ”Iedereen moet het horen” begint TWR een actie om de luisteraars een jubileumcadeau te geven: 600 extra radioprogramma’s van ongeveer een kwartier.