Meerderheid Duitsers niet tegen hulp bij zelfdoding
HANNOVER. De meeste Duitsers zijn er niet op tegen dat artsen hulp bij zelfdoding geven aan mensen die lijden aan een dodelijke ziekte.
Dat blijkt uit onderzoek dat het sociaalwetenschappelijk instituut van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) deze week heeft gepresenteerd. Van de ruim 2000 ondervraagde Duitsers wijst 63 procent hulp bij zelfdoding niet af; 31 procent doet dat wel.
Van de ondervraagden geeft 60 procent aan bang te zijn voor erge pijn of ademnood bij hun eigen sterven. Ook vreest meer dan de helft (54 procent) dat ze dan een belasting zullen zijn voor anderen. Bij het ouder worden neemt de angst voor het sterven af, zo blijkt ook uit het onderzoek.
In een reactie op het onderzoek spreekt raadsvoorzitter Heinrich Bedford-Strohm van de EKD zich uit voor een „sterven in waardigheid”, zonder het leven voortijdig te beëindigen. Wettelijke mogelijkheden voor actieve levensbeëindiging „verzwakken onze samenleving, die gestempeld is door de bescherming van het leven”, aldus Bedford-Strohm. „De betrokkenheid van de kerken bij de palliatieve zorg in Duitsland laat uitdrukkelijk zien dat er betere alternatieven zijn.”
Ulrich Lilie, president van de diaconale organisatie van de EKD, roept op om meer te investeren in hulp aan ouderen die intensieve zorg nodig hebben rond het levenseinde. Palliatieve zorg moet overal gewaarborgd zijn, aldus Lilie.
Volgens het onderzoek heeft 35 procent bij de Duitsers schriftelijk vastgelegd welke medische zorg zij willen als ze dat zelf niet meer kenbaar kunnen maken. In 2009 had nog maar 15 procent dat gedaan.