Kerk & religie

„De wereld beheren, niet beheersen”

PUTTEN. Niet de wereld beheersen maar de wereld beheren. Dat moet volgens prof. dr. Marc J. de Vries het uitgangspunt van een christen zijn.

Van een medewerker
20 April 2015 08:46Gewijzigd op 15 November 2020 18:19
Verdiepingsconferentie 25+, zaterdag in Putten. beeld  RD
Verdiepingsconferentie 25+, zaterdag in Putten. beeld RD

De bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Technische Universiteit Delft sprak zaterdagmiddag tijdens de verdiepingsconferentie 25+ in Putten. Deze conferenties zijn een initiatief van de Hervormde Mannen- en de Hervormde Vrouwenbond. Het thema van de bijeenkomst in De Arendshof, waar circa zeventig bezoekers op afkwamen, was: ”Uw wil geschiede”.

Afhankelijk

Prof. De Vries sprak over Gods wil in een maakbare wereld. Hij stelde de beheersing van de aarde tegenover het beheren ervan. Het beheersingsdenken is overal doorgedrongen en is, aldus de hoogleraar, niet wezenlijk veranderd door de milieurampen. „Het bleef, maar dan bijgesteld.”

Als hedendaags voorbeeld noemde hij het zogeheten domotica, de techniek waarmee bijvoorbeeld het licht op een vaste tijd aan kan gaan en er op een bepaald tijdstip automatisch koffie wordt gezet. „Veel mensen zijn bereid om zich afhankelijk te maken van de technologie om hun leven te kunnen beheersen”, zei hij.

Het is verkeerd om de wereld te willen beheersen, aldus de hoogleraar. Hij noemde dat een gevolg van de zonde. „Als mensen het mandaat dat ze van God gekregen hebben in dienst van de zonde stellen, gaat het mis. We moeten niet beheersen, maar beheren. Zeggen we: „Dank U wel, we zullen er goed voor zorgen”, of: „Geef maar hier, dat is van mij”?”

Het betekent niet dat christenen geen gebruik mogen maken van techniek; wel dat ze bewuste keuzes moeten maken, aldus prof. De Vries, die eraan toevoegde dat de werelden van christenen en niet-christenen steeds verder uit elkaar gaan lopen. „Met pappen en nathouden redden we het niet. We zullen als christen meer en meer bereid moeten zijn om radicale keuzes te maken.”

Hij stelde dat christenen elkaar daarbij niet de maat moeten nemen, omdat de keuze voor de een anders kan uitvallen dan voor de ander. Als voorbeeld noemde hij sociale media. Het is fout als men zich bij het gebruik daarvan overgeeft aan de begeerten, maar men kan er ook goede dingen mee doen. Zo zal de een geen gebruikmaken van Facebook en een ander juist wel, bijvoorbeeld om anderen te kunnen helpen.

Carrièregericht

Ds. M. van Dam, hervormd predikant te Hagestein, leidde een workshop over Gods wil in een carrièregerichte samenleving. Hij schetste eerst het beeld van iemand tegen de dertig met een druk bestaan die voor ingewikkelde keuzes staat. Uit de onderlinge gesprekken bleek dat herkenbaar.

De toekomstige predikant van Baarn vindt het belangrijk dat christenen anders durven te zijn dan anderen en niet alleen maar gericht zijn op hun carrière. „Het werk kan de plaats gaan innemen die God toebehoort.”

Hij noemde iemand die expres niet solliciteerde bij een groot advocatenkantoor omdat het werk hem dan helemaal zou opeisen. Die persoon wilde tijd voor zichzelf overhouden en nam daarom genoegen met een wat lager loon.

Ds. Van Dam vindt het noodzakelijk om God te betrekken bij belangrijke beslissingen in het leven. Het is echter niet altijd even eenvoudig om Gods wil te weten te komen. Om dat te ontdekken, noemde hij als eerste bewustwording. „Wees je ervan bewust dat God je leven leidt en bid om Zijn leiding bij de belangrijke dingen in je leven.”

Gesprekken

Vervolgens wees hij op de Bijbel. „Als je voor een beslissing staat, kan de Bijbel je licht geven.”

Gesprekken met andere christenen kunnen ook helpen om Gods wil te verstaan. Belangrijk is het verder om te letten op de omstandigheden. „Wat brengt God op een bepaald moment op je weg? Sta je open voor wat God je aanreikt?” Ten slotte noemde de predikant de vrede in het hart na het nemen van een beslissing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer