Binnenland

Reddingsplan voor muur van moestuin koning Willem III

RENKUM. De deels vervallen muur van de voormalige moestuin van koning Willem III op landgoed Oranje Nassau’s Oord bij Renkum wordt gerestaureerd. Vrijwilligers breken hem steen voor steen af, de stenen worden schoongemaakt en leerling-metselaars bouwen de muur daarna weer op.

Jan Kas
10 April 2015 15:46Gewijzigd op 15 November 2020 18:04
Wim van Grasstek bij de muur van koning Willem III. beeld Niek Stam
Wim van Grasstek bij de muur van koning Willem III. beeld Niek Stam

Coördinator Wim van Grasstek is blij met de ruim twintig vrijwilligers die zich na een regionale oproep hebben aangemeld voor de herstelklus. „Maar er kunnen er meer bij. Samen kunnen we voorkomen dat deze laatste herinnering aan de tijd van Willem III verdwijnt.”

Op het landgoed tussen Wageningen en Renkum, tegenwoordig eigendom van zorggroep Zinzia, stond vroeger de zomerresidentie van Willem III. Samen met koningin Emma heeft de koning er maar enkele zomers doorgebracht. „De muur, die 130 jaar geleden werd gebouwd, beschermde de moestuin waarin groenten en fruit werden gekweekt voor de maaltijden van Willem III en zijn gevolg en de jachtvrienden die op bezoek kwamen. In de tuin stonden ook voor die tijd bijzondere groenten zoals de artisjok en de kardoen”, vertelt Van Grasstek, die als imker een bijenstal bij de tuin beheert. De moestuin is nu een biologische tuinderij, De Ommuurde Tuin.

De muur die wordt opgeknapt is ongeveer 100 meter lang en 2,5 meter hoog. Volgens Van Grasstek, die bijna een halve eeuw in de bouw werkte en jarenlang een aannemersbedrijf had, is het niet zómaar een afscheiding.

„Het is een slangenmuur; de vlakken tussen de poeren (stenen kolommen, JK) verspringen steeds. Als de naar het zuiden gerichte muur is hersteld, kunnen er prima fruitbomen bij worden geplaatst. De stenen hebben door de weerkaatsing van warmte en licht een gunstige werking op het fruit.”

Vorst

Er waren al plannen om de muur te restaureren. Vorig jaar heeft een architectenbureau de situatie beoordeeld. „Het was voor ons duidelijk dat er wat moest gebeuren. Toen rond de jaarwisseling een stuk instortte, is het voornemen tot restauratie in een stroomversnelling geraakt”, zegt Van Grasstek.

De muur heeft onder meer veel te verduren gehad van de werking van de ondergrond bij vorst.

Zorggroep Zinzia wil hem graag herstellen, maar dat kost geld en daarom wordt er een beroep gedaan op vrijwilligers. De gemeenten Wageningen en Renkum financieren het project grotendeels. De muur staat precies op de grens tussen beide gemeenten.

Schoongebikte stenen

De restauratie is in fasen over drie jaar verdeeld. Eind deze maand wordt begonnen met het afbreken van een derde deel van de muur. Zowel op werk- als op zaterdagen zullen vrijwilligers daarmee bezig zijn. Daarvoor is een periode van vier tot zes weken uitgetrokken.

Is het afbreken achter de rug, dan volgt de fase van opbouwen. De leerlingen van metselopleiding Revabo in Oosterbeek hebben zes tot acht weken nodig om de muur weer op te bouwen met de schoongebikte stenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer