Kerk & religie

Een tatoeage als souvenir uit de Heilige Stad

JERUZALEM. Pelgrims in Jeruzalem laten vooral rond Pasen christelijke symbolen op hun huid aanbrengen. Zo dragen ze de herinnering aan hun pelgrimage de rest van hun leven mee.

Alfred Muller
9 April 2015 14:43Gewijzigd op 15 November 2020 18:02
”Ik beschouw tatoeage als een kunst." beeld Alfred Muller
”Ik beschouw tatoeage als een kunst." beeld Alfred Muller

„De meeste Syrisch-orthodoxe pelgrims nemen een tatoeage”, zegt Sami Barsoum, muktar (burgerlijk hoofd) van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Jeruzalem. „Daarmee kun je thuis laten zien dat je in Jeruzalem bent geweest.”

Vol trots laat Hawa Lahdo haar tatoeages zien. „Dit willen ze allemaal”, vertelt ze in een steegje voor de Syrisch-orthodoxe kerk in de Oude Stad. Hawa is in Syrië geboren en vertrok op jonge leeftijd met haar ouders naar Zweden. Ze draagt een kruis en een davidsster op haar armen. „Ik geloof in beide religies. De Thora, de Bijbel, ze horen bij elkaar. We starten in de Thora en komen uit bij het nieuwe leven. Daarom moeten we de Thora respecteren. Jezus en Maria waren Joden. Maria is onze moeder, we moeten respect voor haar tonen.”

Op haar arm vliegt boven de davidsster ook nog een duif. „De duif komt voor in zowel het Oude als het Nieuwe Testament. Noach liet een duif uit die na drie dagen terugkwam. Een duif daalde op Jezus neer toen Hij zich liet dopen.”

Vijf jaar lang bewerkt de 23-jarige Sam Dalu de menselijke huid inmiddels al. Eerst had hij zijn winkel in de christelijke wijk van de Oude Stad, maar de praktijk heeft hem geleerd dat sommige Joden en buitenlanders bang zijn om daarheen te gaan. Inmiddels heeft hij zijn tattooshop annex schoonheidssalon in een Joodse wijk net buiten de Oude Stad. „Hier durft iedereen te komen.”

De winkel van Sam ziet er netjes uit. In de saloon staat een zwartleren bankstel en op het tafeltje liggen bladen met voorbeelden. Daarachter zijn drie kamers met ligbedden, grote spiegels, en tafels met flesjes met vloeistof in diverse kleuren.

Sams Facebookpagina laat zien dat hij onder meer een davidsster aanbiedt waar de kop van een leeuw uitsteekt, een adelaar of een schorpioen, gezichten of 
leuzen. Er zijn ook afbeeldingen van het kruis, van Christus en Maria. „Het kruis is een geliefd symbool”, zegt Sam. „Zo’n 60 
procent van de klanten die een christelijk symbool vragen, wil een kruis. Ze kunnen kiezen uit het gewone kruis, het Jeruzalemkruis of het orthodoxe kruis. Ongeveer 10 procent geeft de voorkeur aan een crucifix (Christus aan het kruis). De overige 30 procent wil een afbeelding van Maria, al dan niet samen met Christus.”

Afhankelijk van de kleuren lopen de prijzen voor een kruis uiteen van 200 tot 350 sjekel (50 tot 90 euro).

Zelf heeft Sam Dalu geen tatoeages. „Ze passen niet in mijn levensstijl. Ik vind ze lelijk. Het is verslavend. Sommige mensen zitten er vol mee, maar ze willen er toch nog een bij.”

Dalu weet van het Bijbelse gebod geen insnijdingen te maken. „Ik geloof ook dat je niet aan je lichaam moet rommelen. Maar, roken, bodypiercing en plastische chirurgie zijn ook verboden. Ik beschouw het als een kunst. Bovendien zal het lichaam eens ophouden te bestaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer