Een prinses op school is nooit gewoon
Een onbezorgde jeugd, dat wenst koning Willem-Alexander zijn dochter Amalia toe. Ook als zij na de zomervakantie naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet gaat. Als prins werd Willem-Alexander in zijn tienerjaren ook zo veel mogelijk buiten de schijnwerpers gehouden.
Na de lagere school bezocht Willem-Alexander korte tijd het Baarns Lyceum. De prins woonde toen nog met zijn ouders op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.
De troonswisseling zorgde ervoor dat hij en zijn broers in 1981 de overstap moesten maken naar het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL) in Den Haag. Een jaar na de troonswisseling van 1980 vestigde het gezin zich in de hofstad.
Voorafgaand aan de verhuizing werden het Maerlant Lyceum en het Rijnlands Lyceum in Wassenaar als kanshebbers gezien. Maar het werd het VCL.
Rector Paul Gerretsen had op Drakensteyn een gesprek over de onderwijsvisie van de school. Die viel blijkbaar in goede aarde bij koningin Beatrix en prins Claus. Bezocht Amalia vorig jaar een open dag van Sorghvliet, prins Willem-Alexander en zijn broers Friso en Constantijn moesten het met een privérondleiding doen.
In de zomer van 1981 hadden koningin Beatrix en prins Claus een gesprek met docenten van hun drie jongens. Ter kennismaking, maar de ouders benadrukten vooral dat hun zoons als gewone leerlingen behandeld dienden te worden. „Dus gewoon strafwerk als ze het verdienen.” „Dat nam eventuele onzekerheid bij de leerkrachten bij voorbaat weg”, zei rector Gerretsen daar later in het boek ”Willem IV” van Jan Hoedeman en Remco Meijer over.
Prins Claus bracht zijn zoons op de eerste schooldag weg. Dat onderstreepte al direct dat het toch niet zulke gewone jongens waren die de school binnenstapten. Ook het feit dat elk een rechercheur meekreeg trok de aandacht, maar dat was na een enkele dag ook weer over.
Ouderavond
Was er een ouderavond, dan ging koningin Beatrix net als andere moeders in de aula van tafeltje naar tafeltje om van de verschillende docenten te horen hoe het met haar zoons ging. Geen speciale ontvangst door de rector op zijn kamer.
De koningin overlegde wel met de schoolleiding over de schoolplanning. Zij wilde als moeder in belangrijke schoolweken met speciale activiteiten of toetsen zo veel mogelijk thuis zijn. Een staatsbezoek naar een ver land probeerde de vorstin zo te plannen dat het niet samenviel met bijzondere schoolverplichtingen van haar zoons. Dan won het moederschap het van het koningschap.
Prins Willem-Alexander hield het uiteindelijk niet heel lang uit in Den Haag. Hij wilde wat anders en wilde weg. De heftige puberjaren speelden hem parten. Daarom vertrok hij in 1983 naar het Atlantic College in Wales, een internationale school waar veel aandacht was voor de sociale vorming.
De keuze voor een school in het buitenland had nog een reden, aldus voormalig hoofddirecteur van de Rijksvoorlichtingsdienst Hans van der Voet in ”Willem IV”: „Je bent in een kwetsbare periode even weg uit de maatschappij. Als je in Nederland blijft, is de kans op lolbroekerij erg groot.”
Hoe dat met Amalia gaat, is afwachten. Ook al zou de jonge prinses na een paar jaar op Sorghvliet voor een school in het buitenland kiezen, dan blijven er minder geheimen, omdat de sociale media haar overal zullen achtervolgen.
Sowieso zullen de sociale media Amalia en haar zusjes meer parten spelen. Een gebeurtenis op school –grappig of vervelend– kan binnen een paar seconden op straat liggen.
De klasgenootjes van prinses Amalia krijgen geen twitterverbod, zo heeft rector Hans Rookmaker van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet vrijdag tegen de NOS gezegd. „Die sociale media zijn onderdeel van het leven van onze leerlingen, die kun je ze niet afpakken. (…) We hameren er wel op dat ze in hun uitingen op internet altijd respect tonen voor de ander en de privacy van anderen.”
De Rijksvoorlichtingsdienst zal waarschijnlijk wel streng zijn richting media die aan de haal gaan met informatie en beelden die klasgenootjes over Amalia verspreiden. Zo is het nu ook: foto’s van privémomenten mogen door de media niet worden gepubliceerd. Er diende al een rechtszaak over foto’s van Amalia op het hockeyveld.
Paleisklasje
Eén ding is zeker: Amalia gaat in een heel andere tijd naar school dan haar vader en zeker dan haar grootmoeder Beatrix. De laatst ging in 1950 aanvankelijk naar een paleisklasje op Paleis Soestdijk. Daar werd volgens een vernieuwende onderwijsvorm lesgegeven aan Beatrix en een paar andere leerlingen. Koningin Juliana was erg voor die nieuwe onderwijsmethodieken.
Een jaar later kocht het koninklijk paar een villa waar dit onderwijs verder vorm kreeg: het Incrementum, een dependance van het Baarns Lyceum. Het paleisklasje groeide daar uit tot een kleine school. Beatrix haalde er haar gymnasium alfa.
Beatrix en haar zussen gingen overigens gewoon op de fiets naar school vanaf Paleis Soestdijk, daarin verschilden haar schooljaren niet van die van haar zoon Willem-Alexander en kleindochter Amalia. Maar net als in Baarn, zal Amalia wel die bewakende rechercheur achter zich aanhebben. Ook in dat opzicht is er niets veranderd.
Lees ook in Digibron
Amalia naar Christelijk Gymnasium Sorghvliet (RD.nl, 20-03-2015)
De eerste schooldag zit erop (Reformatorisch Dagblad, 10-12-2007)
Een prinses op school is niet gewoon (Reformatorisch Dagblad, 07-12-2007)
Kroonprins in Engeland naar school (Reformatorisch Dagblad, 25-04-1983)