Kerk & religie

Beurs kerk en gemeente combineert Statenbijbels en cabaret

UTRECHT. Orgelmuziek met psalmmelodieën en geluidsdragers met opwekkingsmuziek. Vrouwen in lange broek en mannen in een zwart pak. Een inbinder van Statenbijbels en iemand van het Katholiek Nieuwsblad. Een man in een rode streepjesbroek maakt reclame voor cabaret in de kerk.

Jan van Reenen
23 March 2015 10:35Gewijzigd op 15 November 2020 17:36
Een verkoopster van liturgische gewaden toont haar assortiment aan een belangstellende. beeld Erik Kottier
Een verkoopster van liturgische gewaden toont haar assortiment aan een belangstellende. beeld Erik Kottier

In de Jaarbeurs te Utrecht werd vrijdag en zaterdag voor de vijfde maal de beurs Kerk & Gemeente gehouden. De beurs, die dit jaar opmerkelijk veel workshops telt, is vooral bedoeld voor kerkvoogden en andere kerkenraadsleden om materiële zaken te doen.

„Er zijn duidelijk minder non-profitorganisaties dan de vorige keer”, constateert Nina ter Beek van de Regenbooggroep uit Amsterdam, een organisatie die zich inzet voor daklozen. Ze prijst het nieuwste project ”Onder de pannen” van de Regenbooggroep aan. „In dit project worden hoogopgeleide daklozen opgevangen door Amsterdammers die tijdelijk een kamer beschikbaar stellen. Baanbrekend!”

Bij de inrichting van nieuwe kerken lijken stoelen het te gaan winnen van banken. Wim Robbertsen van Offex Kerkinrichting zegt, midden tussen de stoelen, dat kerken steeds multifunctioneler worden. „Dan zijn stoelen doelmatiger dan kerkbanken.”

Hoewel op de beurs ook traditionele beroepen zijn vertegenwoordigd, zoals kunstschilder en glasschilder, overheerst de digitale techniek. Esther Prigge van Stichting 
E-pastoraat is op zoek naar mannen die mannen pastoraal kunnen helpen. „Tot nu toe verloopt pastorale hulp via e-mail van vrouwen naar vrouwen. Het contact is bijna altijd diepgaand, omdat men anoniem kan blijven. Het gaat vooral over identiteit, relaties, seksualiteit en geloofsverdieping. We hebben al heel wat vrouwen bemoedigd in hun geloof”, zegt ze met een stralend gezicht.

”Spraak naar tekst” helpt doven door spraakondertiteling. Willem Mulder laat een tablet zien. Hierop verschijnt de tekst bijna tegelijk met de gesproken woorden van de voorganger. „Er is sprake van bijna 100 procent herkenning van de woorden.”

Kerkdienst Gemist BV houdt zich bezig met het streamen van kerkradio en kerk-tv. Volgens Wouter Bin komen er elke maand nog een stuk of vijf kerken bij voor de kerkradio. „Bij kerk-tv is er sprake van een ware doorbraak nu de kinderziektes zijn verdwenen en er beeld van hoge kwaliteit beschikbaar is.”

Schaapsound is specialist in presentatieapparatuur, (live) video, kerkgeluidsinstallaties, streaming-audio- en -video via internet. Gerard Schaap zegt dat veel kerken in de gereformeerde gezindte nadenken over het uitzenden van diensten via video, voor een besloten groep of toegankelijk voor iedereen. „De experimenteerfase is voorbij. Beamers en camera’s komen de kerk binnen.”

Schaap zegt dat de hervormde gemeente van Rotterdam-Zuid een van de eerste was met kerkvideo en noemt nog enkele kerken die kerkvideo gebruiken: de Noorderkerk in Amsterdam, de hervormde gemeenten van Bergambacht, Goudswaard, Middelharnis, Genemuiden en Veenendaal, en de christelijke gereformeerde kerken van Nunspeet en Bunschoten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer