Toenadering bij Grieks spoedoverleg
BRUSSEL (ANP). Het spoedoverleg over het noodlijdende Griekenland in de marge van de Europese top in Brussel lijkt vruchtbaar te zijn geweest. „De Grieken hebben zich verplicht zeer snel, binnen enkele dagen met specifieke voorstellen voor hervormingen komen”, aldus de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij was een van de deelnemers aan het beraad. Zij sprak over een goed gesprek.
Merkel benadrukte dat de plannen nog wel moeten worden bekeken door de internationale geldschieters. Pas dan kan er geld vloeien. De eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden, kan als het nodig is snel bij elkaar komen om hierover besluiten te nemen.
Ook andere Europese leiders uitten zich positief. „In de geest van wederzijds vertrouwen zijn we allemaal van plan het werk te versnellen en het zo snel mogelijk af te ronden”, stelden Europees president Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in een verklaring.
Een groepje Europese leiders sprak ruim vier uur met de Griekse premier Alexis Tsipras over de Griekse schuldencrisis. Net na 2.00 uur vrijdagochtend vroeg gingen ze uiteen. Het overleg kwam er op verzoek van Tsipras. Hij wilde op hoog politiek niveau praten over een oplossing voor de Griekse problemen. De bodem van de staatskas is in zicht en vroeg van Europa toezeggingen op korte termijn. Europa hamerde bij de Grieken op nakoming van afspraken en wilde pas met geld over de brug wil komen als hervormingen daadwerkelijk zijn uitgevoerd.
Tsipras zei na afloop van de discussies „optimistischer” te zijn. „Alle partijen doen hun best de Griekse economische problemen zo snel mogelijk te overwinnen.” Tsipras sprak over een „nieuwe deal”.
De na afloop uitgegeven verklaring is amper vijf zinnen lang en begint met de tekst: „We herbevestigen het akkoord van 20 februari”. Toen kwam Griekenland met de eurolanden,verenigt in de eurogroep, overeen het steunprogramma te verlengen tot eind juni. Athene kreeg toen weer zicht op geld, maar daarvoor moest Griekenland een lijst met hervormingen zwart op wit zetten en deze laten goedkeuren door zijn geldschieters. Na dat overleg is er echter weinig gebeurd.