Ontslag dreigt voor piloten Martinair
SCHIPHOL (ANP). Voor 110 piloten van vrachtvervoerder Martinair dreigt gedwongen ontslag. Dat maakte de vrachtdochter van KLM maandag bekend. In totaal verdwijnen bij het bedrijf het komende jaar 330 banen. Dat zijn er overigens minder dan de circa vierhonderd waarvoor eerder werd gevreesd.
Air France-KLM maakte vorig jaar al bekend dat de vrachtvloot van Martinair de komende tijd wordt verkleind van tien naar tot vier vrachtvliegtuigen. In Frankrijk houdt de vrachtdivisie nog twee vrachttoestellen over. Verder blijft het luchtvaartconcern goederen vervoeren in het ruim van passagiersvliegtuigen.
Martinair heeft enkele tientallen piloten die door de reorganisatie boventallig worden, binnen de luchtvaartgroep kunnen herplaatsen. Zij zijn aan de slag gegaan bij Transavia. Zo’n 110 vliegers hebben geen gebruik gemaakt van de interne herplaatsingsmogelijkheden. Voor hen wordt een oplossing buiten KLM gezocht, maar als dat niet lukt, kan dat gedwongen ontslag betekenen.
De piloten kunnen niet bij KLM aan de slag omdat daar de komende jaren flink moet worden bezuinigd. Er is bij het moederbedrijf alleen plek voor beginnende vliegers. De piloten van Martinair zijn daarvoor te duur, aldus operationeel directeur René de Groot.
„In financieel opzicht staat het water KLM aan de lippen”, zei De Groot. „Wij vragen daarom al het personeel om fors in te leveren. Dan kunnen we moeilijk de piloten van Martinair toch met behoud van arbeidsvoorwaarden in dienst nemen”, aldus de bestuurder. Hij sprak van een mogelijke extra kostenpost van 10 tot 15 miljoen euro.
Bij het grondpersoneel van Martinair op Schiphol staan nog eens 170 banen op de tocht. Ook voor deze medewerkers probeert Martinair intern ander werk te vinden. Ook kunnen zij mogelijk gebruik maken van een vrijwillige vertrekregeling waarover met de vakbonden onderhandeld wordt. Bovendien komen door de ingreep vijftig arbeidsplaatsen in het buitenland te vervallen.