Politiek

„Nog steeds veel nieuwe ebola-besmettingen”

ACCRA (ANP). Hoewel de ebola-epidemie in West-Afrika op haar retour lijkt, is er nog geen enkele reden om achterover te leunen. Sterker nog, het aantal nieuwe gevallen van ebola loopt weer op. Vooral in Guinee is de situatie gevaarlijk en moet het roer om.

20 February 2015 12:18Gewijzigd op 15 November 2020 16:50

Deze waarschuwing uit de Nederlandse ebola-gezant Hans Docter vrijdag vanuit Ghana tegen het ANP. Volgens hem zijn in Guinee de laatste twee weken ongeveer 500 mensen besmet geraakt met de dodelijke ziekte. Dat is veel en het verontrustende vindt hij dat de helft van de nieuwe besmettingen door onbekende contacten komt. „De bron staat dus nog open.” Dat betekent dat door die bron(nen) steeds weer nieuwe mensen worden besmet.

Guinee is net als Liberia en Sierra Leone ernstig getroffen door ebola. De drie landen meldden onlangs dat ze ernaar streven het aantal nieuwe patiënten binnen zestig dagen terug te brengen tot nul. Maar Docter wijst erop dat de laatste twee weken de besmettingen in deze landen juist weer oplopen, vooral in Guinee, waar de epidemie eind 2013 begon.

Volgens Docter moet vooral Guinee veel meer doen aan de bestrijding van de ziekte. „Ebola is daar niet onder controle, omdat een groot deel van de bevolking niet bereikt wordt. Zij snappen de risico’s en gevaren niet. Hulpverleners worden daar soms nog belaagd, omdat de inwoners hen zien als de verspreiders van de ziekte.”

Het is het oude verhaal dat in de andere getroffen landen inmiddels is weggepoetst. Daar zijn mensen wel bewust geraakt van hun eigen rol en hebben ze maatregelen genomen om besmetting tegen te gaan, onder meer op het gebied van hygiëne.

Docter pleit ervoor dat in Guinee politieke leiders en andere gezaghebbende personen, zowel landelijk als regionaal, zich intensief gaan inzetten om de bevolking te overtuigen van de aanpak. In de twee andere landen gebeurde dat wel. Wat de Nederlander betreft, komen er ook meer hulpverleners vanuit de buurlanden naar Guinee, die ervaring hebben met het leggen van contacten.

In totaal zijn tot nu toe ongeveer 23.250 mensen ziek geworden. Bijna 9400 patiënten zijn overleden, aldus de WHO.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer