Binnenland

VU opent eigen huisartsenpraktijk

Het VU medisch centrum in Amsterdam opent vrijdagmiddag als eerste ziekenhuis in Nederland een eigen huisartsenpraktijk. Op die manier kan de vakgroep huisartsgeneeskunde van de VU beter onderzoek doen in de praktijk.

Van onze verslaggever
6 February 2004 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 00:56

In feite slaat het academisch ziekenhuis met de nieuwe huisartsenpost twee vliegen in één klap. Naast het echte praktijkwerk voor de studenten draagt het nieuwe centrum bij aan de vermindering van het huisartsentekort in de regio.

In de omgeving van het VU-ziekenhuis, de Amsterdamse wijken Buitenveldert en Zuid, zijn zo’n 2000 mensen zonder eigen huisarts. De dokters die in de regio werken, verwelkomen dit initiatief dan ook. Het VU Medisch Centrum (VUmc) verwacht bovendien dat het dankzij de eigen praktijk meer huisartsen kan opleiden.

In de huisartsenpost van het VUmc gaan voorlopig twee huisartsen aan de slag, in loondienst. Zij krijgen samen zo’n 4000 patiënten en leveren de gewone, reguliere huisartsenzorg. De bedoeling is dat het aantal artsen geleidelijk tot ongeveer zeven in 2010 wordt uitgebreid. Dan moet de praktijk ongeveer 12.000 patiënten bedienen.

Het is niet zo dat heel Amsterdam bij de post terechtkan. Alleen mensen met de volgende postcodes kunnen zich vanaf aanstaande maandag aanmelden als patiënt: 1076, 1077,1081, 1082, 1083, 1181, 1182 en 1183.

Initiatiefnemer van het project is hoogleraar huisartsengeneeskunde Wim Stalman. Vorig jaar zomer kreeg hij groen licht van de raad van bestuur van het VUmc. De VU steekt voorlopig 2 miljoen euro in het project.

De belangrijkste reden om de praktijk in het leven te roepen, is het nijpende tekort aan huisartsen. „Er is minder animo om mee te doen aan onderzoek. De opzet van de huisartsenkliniek is dat de artsen, naast de zorg voor de patiënt, bijdragen aan onderwijs en onderzoek in de huisartsgeneeskunde.”

Stalman wil onder meer onderzoek doen naar de beste manier om de huisartsenzorg te verlenen. Een deel van de taken kan worden gedaan door een gediplomeerd verpleegkundige, een ander deel hoort bij de academisch gevormde arts. „Wij gaan in onze praktijk kijken hoe dat het beste kan.”

Voor aankomende huisartsen is het volgens Stalman aantrekkelijk om bij het VUmc te komen werken. „Ze kunnen zich voor de volle honderd procent op hun werk richten, ze hebben nauwelijks administratieve rompslomp en ze maken geen grote schulden voor de aanschaf van een praktijkpand”, zegt hij. „Onze artsen hebben normale academische werktijden, dus tachtig uur per week is er niet bij.”

De VU-huisartsen leveren dezelfde zorg als een ’gewone’ huisarts. Er komen spreekuren, de artsen rijden visites en draaien avond- en weekenddiensten. Stalman verwacht dat meer ziekenhuizen en grote zorginstellingen ruimte gaan bieden aan huisartsen. Het is volgens hem de enige manier om die zorg in stand te houden.

Sommige ziekenhuizen hebben wel een huisartsenpost. Dat is een ruimte die huisartsen kunnen huren voor weekends bijvoorbeeld.

De universitaire huisartsenpraktijk wil een voorbeeldpraktijk zijn voor de opleiding van een nieuwe gemotiveerde generatie huisartsen en voor moderne huisartsenzorg, waarbij de huisarts ontlast wordt van alle niet-medische taken. Iets als administratieve rompslomp zou er nauwelijks meer bij zijn.

De nieuwe huisartsenpost is de kern van het huisartsennetwerk van het VU Medisch Centrum. Veertig huisartsen uit Amsterdam, Amstelveen en Haarlem hebben vergaande afspraken over samenwerking gemaakt met de afdeling huisartsgeneeskunde. De aangesloten huisartsen hebben naast patiëntenzorg ook onderwijs, opleiding en onderzoek als kerntaak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer