Zuidelijke Baptisten: zo nodig kerken openen buiten legerplaatsen VS
NASHVILLE. De Zuidelijke Baptistenconventie, met zo’n 16 miljoen leden de grootste protestantse kerk in de Verenigde Staten, willen zo nodig kerken openen buiten grote Amerikaanse legerbases in het buitenland.
Een voorstel van de zendingsraad van de baptisten, ligt ter goedkeuring bij het bestuursorgaan van de kerk. Dat buigt er zich naar verwachting maandag of dinsdag over.
Aanleiding vormt de toenemende „vijandigheid” richting religie binnen het Amerikaanse leger, zo stellen de Zuidelijke Baptisten. Daardoor krijgen legerpredikanten het steeds moeilijker. „We willen proactief stappen ondernemen, voor het geval een groot deel van onze legerpredikanten tot de conclusie komt dat ze het niet langer voor hun geweten kunnen verantwoorden om in het leger te dienen.” Nu nog beleggen legerpredikanten diensten in kerkgebouwen op Amerikaanse legerbases: vrijwel iedere basis heeft een of meerdere kerkgebouwen binnen de poorten.
Een probleem waar legerpredikanten in toenemende mate tegenaan lopen, is dat het leger en de kerk een verschillende visie hebben op wat van een predikant verwacht mag worden. Zo kennen de Zuidelijke Baptisten alleen mannelijke predikanten, terwijl in het leger mannen en vrouwen gelijke mogelijkheden hebben. Ook zullen voorgangers van de Zuidelijke Baptisten niet meewerken aan het sluiten van homohuwelijken of het ondersteunen van een dergelijke relatie.
Mocht het nodig zijn om kerkengebouwen buiten de legerplaatsen te openen, dan zijn die bedehuizen niet alleen bedoeld voor Amerikaanse militairen. De Zuidelijke Baptisten zien mogelijkheden om via de nieuwe kerken ook groepen mensen te bereiken die nog niet met het Evangelie in aanraking zijn gekomen. Amerikaanse leden van de kerk die zich willen inzetten voor het zendingswerk via de nieuw te openen kerken, kunnen dan ook op ondersteuning van de kerk rekenen.
Het Amerikaanse leger heeft bases over de gehele wereld. De meeste daarvan zijn te vinden in en om het Midden-Oosten en in Azië. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, maar ook in enkele andere Europese landen, hebben de Amerikanen echter nog grote bases. In Nederland zijn alleen nog enkele kleine legeronderdelen aanwezig.