Zware gevechten in Oekraïne kort voor top
KIEV (ANP/RTR/DPA). In de aanloop naar het vredesoverleg woensdag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk hebben het Oekraïense regeringsleger en pro-Russische opstandelingen op meerdere plaatsen in Oost-Oekraïne strijd met elkaar geleverd. Rebellen bestookten dinsdag het oostelijk hoofdkwartier van het leger in de stad Kramatorsk. Regeringsmilitairen gingen op hun beurt in het offensief in de buurt van de havenstad Marioepol.
Marioepol is voor de regering van Oekraïne van groot strategisch belang. In de rebellerende oostelijke provincies van het land is het de grootste stad die nog in handen is van het regeringsleger. De Nationale Garde heeft de leiding bij het offensief in de buurt van Marioepol. De gardisten krijgen assistentie van het omstreden vrijwilligersbataljon Azov. Dit bataljon heeft als symbool een wolfsangel die in de nazi-tijd (1933-1945) veel werd gebruikt, onder meer in Nederland door nationaal-socialistische organisaties als het SS-regiment Landstorm. Volgens Kiev zijn enkele dorpen bij Marioepol al heroverd op pro-Russische rebellen.
De Oekraïense president Petro Porosjenko liet weten dat opstandelingen dinsdag het oostelijk hoofdkwartier van de Oekraïense strijdkrachten in Kramatorsk met raketten hebben bestookt. Volgens Porosjenko trof een raket het militaire hoofdkwartier en een andere raket een flatgebouw. Door de aanval zouden zeker elf doden en circa 35 gewonden zijn gevallen. Een parlementariër zei dat onder de doden vier militairen zijn.
De pro-Russische rebellen ontkennen dat ze raketten hebben afgevuurd op Kramatorsk. Ze concentreren zich op de belegering van het strategisch belangrijke verkeersknooppunt Debaltseve. De regeringsmilitairen daar zijn omsingeld door de rebellen.
Sinds het begin van de oorlog april vorig jaar tussen de regering van Oekraïne en de pro-Russische rebellen zijn zeker 5000 mensen omgekomen. Woensdag praten Porosjenko, de Russische president Vladimir Poetin, het Franse staatshoofd François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Minsk over het bloedvergieten in Oekraïne. Volgens het Russische persbureau RIA Novosti hopen de partijen dat ze een akkoord bereiken over het creëren van een gedemilitariseerde zone in het oosten van Oekraïne.