Bremer predikant en kerk komen niet dichter tot elkaar
Een gesprek tussen de behoudende Bremer predikant Olaf Latzel en vertegenwoordigers van de Evangelische Kerk van Bremen (BEK) naar aanleiding van zijn preek op zondag 18 januari is er deze week „heftig” aan toegegaan, en niet op overeenstemming uitgelopen.
Dat ds. Latzel zich voor zijn preek zou hebben verontschuldigd, zoals diverse media berichtten, is dan ook onjuist, verklaarde hij tegenover de protestantse nieuwsdienst Idea.
De predikant van de protestantse St. Martinigemeente in Bremen waarschuwde er in zijn preek voor het onderscheid tussen christendom en islam niet uit te wissen. „Er is slechts één ware God”, stelde hij onder meer. „We kunnen geen gemeenschappelijkheid met de islam hebben.” In dit verband keerde hij zich ook tegen het samen bidden van christenen en moslims tot „één God”: „Dat is zonde, en dat mag niet. Daarvan moeten we onszelf reinigen.” En als moslims christenen uitnodigen om deel te nemen „aan hun suikerfeest en al die onzin”, dienen zij dat niet te doen. „Nee, we moeten daarin heel zuiver blijven.”
Ds. Latzel riep zijn gemeente verder op geen Boeddhabeelden in huis te nemen: „Dat is afgodendienst. Dat behoort een christen niet te doen.”
Haat
Zijn preek leidde tot grote ophef. Vertegenwoordigers uit politiek, kerk en media wierpen de predikant voor haat te prediken. De Bremer autoriteiten onderzoeken op dit moment of ds. Latzel heeft willen aanzetten tot volksopruiing.
Steun ontving de predikant overigens ook, en niet alleen van (behoudend) christelijke zijde (waaronder de Konferenz Bekennender Gemeinschaften). Spiegelcolumnist Jan Fleischhauer nam het eveneens voor hem op. Fleischhauer constateerde dat het enige waarvoor ds. Latzel nu aan de schandpaal wordt genageld, het feit is dat hij zijn geloof –en het eerste gebod van de Tien Geboden– nog serieus neemt.
Heftig
Tijdens het onderhoud deze week met vertegenwoordigers van de BEK ging het er „heftig” aan toe, verklaarde de predikant tegenover Idea. Een inhoudelijk gesprek hebben zij volgens hem geweigerd. Over bijvoorbeeld de vraag of er slechts één God is, zouden zij zich bijvoorbeeld niet hebben willen uitlaten.
Ds. Latzel staat nog altijd „volledig achter de preek.” Wel wil hij zich verontschuldigen voor twee passages, die over het islamitische suikerfeest en een over de rooms-katholieke relikwieëncultus, die hij als „drek” had betiteld. „Als ik met mijn woordkeuze op dit punt mensen heb beschadigd, verontschuldig ik mij daarvoor.” Dat nogal wat media dit zo opvatten als zou hij afstand hebben genomen van zijn preek, „klopt helemaal niet.”
Lees ook:
Duitse predikant: Haatprediker of roepende in de woestijn?