Watersnoodramp vooral zondag herdacht
OUWERKERK. De gemeenten waar zondag de watersnoodramp van 1 februari 1953 wordt herdacht, wijken niet vanwege de zondagsrust uit naar een andere dag. Dat zeggen woordvoerders van deze gemeenten desgevraagd.

De plechtigheden in Den Bommel, Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge, Stellendam, Ouwerkerk en Kruiningen zijn allemaal zondag.
Alleen in Nieuwerkerk wordt de herdenking zaterdag gehouden. Dat is een beslissing van de dorpsraad aldaar, en niet van de gemeente.
Woordvoerder Bert Brand van de gemeente Goeree-Overflakkee zegt dat het college van burgemeester en wethouders bewust de herdenking op zondag houdt. „Het college realiseert zich dat een flink deel van de bevolking en een meerderheid in de gemeenteraad confessioneel zijn”, aldus Brand.
„Maar de samenkomsten zullen een dermate ingetogen karakter hebben dat ze geen conflict opleveren met de zondagsrust.” Brand zegt dat de gemeente Goeree-Overflakkee de dodenherdenking van 4 mei vorig jaar, die ook op een zondag viel, evenmin heeft verplaatst.
Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk wijkt ook niet af van de herdenking op 1 februari. Dat is echter geen beslissing van het museum zelf, benadrukt directeur Siemco Louwerse, maar van het college van burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland. De plechtigheid is om 14.00 uur, „om mensen ter wille te zijn die zowel naar de kerk als naar de herdenking willen gaan”, aldus Louwerse.
Wethouder Sinke (SGP) van Reimerswaal legt uit dat het college van B en W tot de slotsom is gekomen dat de bijeenkomst in Kruiningen de verantwoordelijkheid is van het plaatselijke organiserende comité.
Sinke: „We hebben het hier natuurlijk in het college over gehad. Wel hebben we het comité laten weten dat je bij een herdenking op zondag een groot deel van de bevolking mist. Maar we hebben niet gezegd: Waag het niet om het op zondag te doen.”
De wethouder zegt het „persoonlijk jammer” te vinden dat voor de zondag is gekozen, en zal niet aanwezig zijn bij de plechtigheid. Als de jaarlijkse dodenherdenking van 4 mei op een zondag valt, berust de beslissing ook bij het plaatselijke organisatiecomité, verwoordt Sinke het standpunt van B en W van Reimerswaal.
In Kruiningen was die herdenking vorig jaar op zaterdag 3 mei. Pr-functionaris Sjaak van Loo van het Kruiningse Comité Herdenkingen zegt dat toen „veel mensen van reformatorischen huize toch niet kwamen opdagen.” Veteranen hielden de dag daarop een eigen dodenherdenking. Van Loo: „We dachten: Het kan linksom of rechtsom, we doen het nooit goed. De discussie in het comité was toen snel beslecht. Daarna besloten we ook op zondag te herdenken.”