Flinke verliezen op Europese beurzen
De koersval op Wall Street heeft donderdag een vervolg gekregen op de Europese beursvloeren. Angst voor een verhoging van de rente drukte woensdag de belangrijkste indices in New York fors. In Europa verslechterde het sentiment verder door negatief nieuws uit de chipsector en de verzekeringsbranche.
De AEX–index leverde met 1,4 procent het meest in en sloot op 354,22 punten. In Parijs zakte de CAC–40 1,2 procent, terwijl de DAX in Frankfurt 1,3 procent inleverde. In Londen noteerde de FTSE ook 1,3 procent lager dan het slot van woensdag.
De Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, besloot woensdag de rente op het historisch lage peil van 1 procent te houden, maar zei niet langer dat voor een aanzienlijke periode zo te houden. De aandelenkoersen verloren direct flink terrein, maar de dollar schoot omhoog door het nieuws. Donderdag ging die opmars verder. Een euro kostte bij het slot in Amsterdam 1,2380 dollar, tegen 1,2575 woensdag.
De sterkere dollar kon de trend echter niet keren. Chipfondsen kwamen onder druk te staan door slechte cijfers van STMicroelectronics, de grootste chipmaker van Europa. De winst daalde in het vierde kwartaal ondanks een hogere omzet.
Het nieuws zette de hele sector in de min. In Amsterdam zakte vooral ASML fors met een verlies van 3,4 procent. De Duitse chipfariek Infineon behoorde met een min van 2,2 procent tot de grootste verliezers in de DAX, terwijl STMicroelectronics zelf in Parijs 4,5 procent daalde.
De verzekeraars leverden flink in door de koersdalingen van het Duitse Allianz en het Franse AXA. Beide verzekeraars moeten waarschijnlijk honderden miljoenen betalen voor een nieuw gebouw van Deutsche Bank op Manhattan dat door de aanslagen van 11 september op het World Trade Centre is beschadigd. Allianz moest 2,6 procent terug, AXA 4,1 procent.
Op het Damrak stonden Aegon en ING bij de grootste dalers. IHC Caland hield de schade een dag voor de presentatie van de jaarcijfers vrijdag beperkt. Het aandeel verloor 0,8 procent. Ahold verloor 2,1 procent ondanks redelijke jaarcijfers van dochter Schuitema. Schuitema zelf verloor op de lokale markt 0,3 procent.