Banken en energiefondsen onderuit op beurzen
AMSTERDAM (ANP). De Europese beurshandel kende dinsdag een grillig koersverloop, waarbij bescheiden minnen en forse verliezen elkaar in hoog tempo afwisselden. Beleggers maakten zich, na onder meer tegenvallende cijfers uit China, zorgen over de staat van de wereldeconomie. Banken en energiefondsen behoorden tot de sterkste dalers.
Met nog anderhalf uur handelen voor de boeg stond de AEX 0,5 procent in de min op 394,22 punten en daalde de MidKap 0,6 procent tot 609,71 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden tot 0,6 procent in, terwijl de FTSE in Londen 0,1 procent steeg.
Uit cijfers van de Britse bank HSBC en onderzoeksbureau Markit bleek dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in december voor het eerst in zeven maanden afgenomen. Ook becijferde Markit dat de Franse industrie opnieuw slonk deze maand.
Behalve een krimp van de Chinese industrie en een verdere achteruitgang van de Franse economie verwerkte de markt ook een forse renteverhoging in Rusland. De Russische centrale bank verhoogde de rente naar 17 procent om een verdere koersval van de roebel te voorkomen. De ingreep had echter amper effect.
De olieprijs ging weer hard omlaag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,3 procent tot 54,65 dollar, Brentolie werd 3,1 procent goedkoper op 59,16 dollar per vat. ,,De zorgen over de effecten van de aanhoudende daling van de olieprijs worden niet zomaar weggepoetst. Daar is geen ‘trigger’ voor, aldus een handelaar.
Shell boekte ondanks de fors lagere olieprijs een koerswinst van 0,3 procent, maar dienstverleners aan de olie- en gassector als Fugro en SBM Offshore leverden tot 2,7 procent in. Fugro was aan het eind van de ochtend juist nog de sterkste stijger. Het Spaanse olieconcern Repsol leverde 0,6 procent in na de bekendmaking van de overname van de Canadese branchegenoot Talisman Energy.
Ook bankaandelen stonden flink onder druk. ING was de sterkste daler in de AEX met een verlies van ruim 2,7 procent. Branchegenoot Barclays verloor in Londen 3,7 procent en Société Générale moest in Parijs 1,7 procent terug. De verliezen voor de Duitse concern Commerzbank, Deutsche Bank bleven beperkt tot 0,6 procent.
Digitaal beveiliger Gemalto was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3,5 procent. Verzekeraar Delta Lloyd klom 1,5 procent na verkoop van zijn Belgische bank aan de Chinese verzekeringsmaatschappij Anbang Insurance Group.
De euro was 1,2515 dollar waard, tegen 1,2470 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag.