Staatsbegrafenis Fabiola in teken soberheid (met fotoserie)

BRUSSEL (ANP). In een stormachtig Brussel is vrijdagochtend de staatsbegrafenis van koningin Fabiola gehouden. De uitvaartplechtigheid in de kathedraal van de Belgische hoofdstad was als sober en eenvoudig aangekondigd. Er werd veel gebeden en klassieke muziek gespeeld en gezongen. Op de lijkkist lag een kleine Belgische vlag. Onder de aanwezigen was prinses Beatrix.

12 December 2014 10:28Gewijzigd op 15 November 2020 15:08
In een stormachtig Brussel had vrijdag de staatsbegrafenis van koningin Fabiola plaats. Foto: koning Filip en koningin Mathilde na afloop van de plechtigheid in de kathedraal van Brussel. beeld AFP
In een stormachtig Brussel had vrijdag de staatsbegrafenis van koningin Fabiola plaats. Foto: koning Filip en koningin Mathilde na afloop van de plechtigheid in de kathedraal van Brussel. beeld AFP

Het stoffelijk overschot van Fabiola, die vorige week vrijdag op 86-jarige leeftijd stierf, was in een lichtgrijze lijkwagen van het koninklijk paleis naar de kathedraal gereden. De belangstelling langs de route was gering, zo constateerden verslaggevers van de Vlaamse publieke omroep. Alleen bij de kerk was het drukker met mensen die de stoet met ruiters wilden zien.

Het is 21 jaar geleden dat de man van Fabiola, koning Boudewijn, stierf. Daarna kwamen haar zwager Albert en vervolgens diens zoon Filip op de troon. Ze behield wel haar titel. Vlaamse media spraken na het overlijden van Fabiola een week geleden dan ook over de „koningin van gisteren”.

De uitvaartplechtigheid voor de katholieke Fabiola stond onder leiding van kardinaal Godfried Danneels en aartsbisschop André Léonard van Mechelen-Brussel. Danneels sprak over haar Spaanse afkomst en haar kinderloze huwelijk: „Zij werd een van ons en wij van haar. Eigen kinderen had ze niet. Maar ze kreeg er ontelbare andere voor in de plaats: ze kreeg ons allemaal.”

Onder de rouwenden waren de Japanse keizerin Michiko, de Spaanse koning Juan Carlos en zijn vrouw Sophia en het Zweedse koningspaar. Ook zo’n tweehonderd burgers mochten de plechtigheid bijwonen. Aan het einde bracht de Vlaamse zanger Will Tura het nummer ‘Hoop doet leven’. Hij deed dat ook al tijdens de begrafenis van Boudewijn. Er werden ook andere lievelingsliedjes van de overleden vorstin gezongen.

Na de plechtigheid werd Fabiola overgebracht naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de Brusselse deelgemeente Laken voor een korte gebedsdienst. Vervolgens werd Fabiola bijgezet in de koninklijke crypte van de kerk.

Fabiola is in Nederland mede bekend door haar sprookje De Indische Waterlelies. Dat is in het attractiepark De Efteling uitgebeeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer