Kamer wil af van lijstverbindingen
DEN HAAG. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer stemde dinsdag voor een motie die het kabinet vraagt een wetsvoorstel in te dienen dat lijstverbindingen voortaan onmogelijk maakt.
De door VVD, SP en D66 ingediende motie kreeg behalve van de indieners ook de steun van PVV, Groep Bontes/Van Klaveren, Van Vliet, PvdD en 50PLUS, samen goed voor 86 Kamerzetels.
Wat het kabinet met de aangenomen motie-Taverne gaat doen, is nog niet bekend. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken toonde zich vorige week sceptisch over het VVD-voorstel. Hij ontraadde de motie, omdat kiezers hiermee „een arrangement” ontnomen wordt, en omdat afschaffen van lijstverbindingen met name nadelig is voor kleine partijen.
Als ChristenUnie en SGP bij de Kamerverkiezingen van 2012 geen lijstverbinding hadden gehad, zou de ChristenUnie geen vijfde zetel hebben behaald; die zetel zou dan zijn toegevallen aan de PvdD.
Tot de tegenstemmers behoorden dinsdag niet alleen CDA, ChristenUnie en SGP, maar ook PvdA en GroenLinks. Net als de christelijke partijen maakten ook PvdA en GroenLinks in het verleden regelmatig gebruik van het instrument lijstverbinding.
Dat politieke partijen bij verkiezingen lijstverbindingen kunnen aangaan, is een mogelijkheid die in Nederland al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw bestaat. Lijstverbindingen vergroten de kans op het binnenhalen van restzetels, maar maken het berekenen van de verkiezingsuitslag ingewikkelder. De mogelijkheid om bij de Eerste Kamerverkiezingen een lijstverbinding aan te gaan, is al in 2011 vervallen.