Economie

Sociale partners zetten kabinet onder druk

Werkgevers- en werknemersorganisaties willen het kabinet voor het blok zetten om hun advies over de WAO eindelijk over te nemen. De sociale partners zijn het dinsdag unaniem eens geworden over de invulling van de nieuwe keuringscriteria voor de WAO, die soepeler zijn dan die het kabinet voor ogen staan.

Redactie economie
28 January 2004 10:16Gewijzigd op 14 November 2020 00:54

Vorige week vonden de sociale partners elkaar op hoofdpunten al over dit onderwerp in de Sociaal-Economische Raad (SER).

Daarnaast wil de SER vooralsnog niet reageren op geplande kabinetsingrepen in de WW. „Er is een combinatie gemaakt van de WW en de WAO. De kern van het SER-advies uit 2002 over de WAO willen we overeind houden”, stelde professor A. Kolnaar, die kroonlid is in de raad en voorzitter van het overleg over de WAO en de WW dinsdagavond.

„De beantwoording van vragen van het kabinet over de WW willen we uitstellen tot in de zomer”, aldus Kolnaar. De discussie over ingrepen in de kortdurende werkloosheiduitkering, de rechten van de seizoenswerknemers op het gebied van de WW en de zogenoemde referte-eis kan volgens hem niet los worden gezien van het debat met het kabinet over de toekomstbestendigheid van de hele WW, die nog gaat komen dit jaar.

Volgens Kolnaar moet het definitieve advies van de SER op 20 februari nog worden vastgesteld voordat het stuk aan het kabinet wordt voorgelegd. FNV-bestuurder T. Heerts spreekt van een „alles-of-nietsdiscussie” met het kabinet. „Wij willen een integraal concept presenteren in de sociale zekerheid, waarbij niet meer kan worden geshopt in onze adviezen.” Daarbij wijst hij op het SER-advies over de WAO in 2002, waarvan tot grote verontwaardiging bij sociale partners het toenmalige kabinet enkel onderdelen wilde overnemen.

Volgens Heerts zal het niet respecteren van SER-adviezen door het kabinet consequenties hebben voor de verdere uitvoer van het zogeheten najaarsakkoord. Daarin spraken werkgevers- en werknemersorganisaties af dat de lonen in 2004 en 2005 nagenoeg niet zullen stijgen. In ruil voor de loonmatiging toonde het kabinet zich bereid geplande bezuinigingen in de sociale zekerheid te verlichten.

Bij het sluiten van het najaarsakkoord heeft het kabinet volgens de sociale partners beloofd het SER-advies over een nieuw WAO-stelsel over te nemen als daarmee de jaarlijkse instroom van nieuwe arbeidsongeschikten wordt beperkt tot maximaal 25.000. Volgens FNV, CNV, MKB-Nederland en VNO-NCW dreigt het kabinet nu echter met strengere criteria de WAO als inkomensverzekering te ondermijnen.

Directeur sociale zaken J. van den Braak van VNO-NCW stelde: „Als die instroom van 25.000 wordt gehaald, is het onnodig en ook niet helemaal rechtvaardig nog strengere keuringscriteria op te stellen.” Volgens hem houdt het kabinetsvoorstel in dat iemand die een ton per jaar verdient en voor zijn werk volledig wordt afgekeurd maar nog wel een paar uur per dag de vloer kan dweilen, geen recht op WAO heeft. „Dat kun je geen verzekering meer noemen.”

Volgens MKB-Nederland wil de SER van het kabinetsvoorstel enkel overnemen dat deeltijdwerkers, die niet volledig arbeidsongeschikt raken, ook beschikbaar moeten zijn voor banen met meer uren. Alleen mensen die volledig duurzaam arbeidsongeschikt zijn, moeten nog recht krijgen op een WAO-uitkering. Volgens de SER betekent duurzaam dat binnen een periode van vijf jaar geen reële kans aanwezig is dat de persoon weer aan de slag kan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer