Van der Staaij: Kritiek op berechting jihadisten bedreigt rechtsstaat
AMSTERDAM. Juridische haarkloverijen over de berechting van jihadisten zijn een bedreiging voor de rechtsstaat.
Dat zei SGP-leider Van der Staaij maandagavond in debatcentrum De Balie in Amsterdam.
Van der Staaij kruiste de degens met onder anderen advocaat Nooitgedagt, die regelmatig jihadstrijders bijstaat. Nooitgedagt vindt het vervolgingsbeleid van het openbaar ministerie discriminerend. Justitie misbruikt volgens hem de angst voor het jihadisme „om zich van mensen met een politiek onwelgevallige mening te ontdoen.”
Het vervolgen van jihadisten is gelet op allerlei universele mensenrechtenverdragen uit den boze, zolang ze zich niet schuldig maken aan strafbare feiten die onder de Nederlandse rechtsmacht vallen, betoogde Nooitgedacht gisteren. „Na een aanslag hebben we niets meer aan zulke verdragen”, reageerde Van der Staaij.
Nooitgedagt voerde verder aan dat het niet aan de overheid is om te bepalen naar welk land zijn onderdanen willen uitreizen. „Bedenk daarbij dat het gros van de jihadisten uitreist uit humanitaire motieven, namelijk het te hulp willen schieten van hun broeders. Slechts een enkeling heeft het willen meedoen aan de gewapende strijd als belangrijkste wens.”
Van der Staaij beklemtoonde dat er voldoende basis is om op te treden als burgers steun verlenen aan organisaties die door de internationale gemeenschap als terroristisch zijn aangemerkt. „IS voert de strijd op een manier waar iedereen van gruwt.”
Hoe moet Hamas, net als IS actief in het Midden-Oosten, worden getypeerd, was een vraag tijdens de door uitgever René van Praag georganiseerde debatavond. „Hamas is een gewone vrijheidsorganisatie met een ideologische, godsdienstige achtergrond”, reageerde politiek activist Sonja van den Ende van Palestinian Prisoners Society Netherlands. „Onzin”, reageerde zionistisch activist Ron van der Wieken. „Hamas is eropuit de staat Israël te vernietigen. Dat staat niet alleen in het handvest van de organisatie, Hamas leeft dat ook uit. Tussen 1940 en 1945 kon de Shoah realiteit worden doordat de Joden geen eigen staat hadden en in de val belandden. Wie Israël weg wil hebben uit het Midden-Oosten, wenst het Joodse volk terug naar de situatie van destijds.”
Ook Van der Staaij zag vooral overeenkomsten tussen IS en Hamas. „Het zijn allebei terroristische organisaties die het geweld niet schuwen en geen mensenlevens ontzien.” „Maar”, bracht Van den Ende in, „ook de zionisten, die zich inzetten voor het behoud van de Israëlische staat, zijn extreem en radicaal.”
Nee, aldus Van der Wieken, „het zionisme is een bevrijdingsbeweging die de rechten van andere volken volledig erkent. Zionisten worden echter al decennialang geconfronteerd met de weigering van Arabische buurlanden om de staat Israël te erkennen. Velen betogen dat deze weigering voortvloeide uit de gegronde vrees van deze landen voor een zelfstandige Joodse staat. Zo’n staat zou een enorme migrantenstroom van Joden op gang zou brengen die het Midden-Oosten zou destabiliseren. De Arabische wereld is echter in de jaren twintig en dertig van binnenuit ontwricht geraakt toen tal van Arabische migranten en gelukszoekers naar de Westbank trokken. Dat de vorming van de Joodse staat daar debet aan was, is er later met de haren bijgesleept. Vanavond doet u dat opnieuw.”