Buitenland

„Thailand had al maanden infecties”

In Thailand zijn vrijwel zeker begin november al de eerste gevallen van vogelgriep ofwel Aviaire Influenza (AI) opgedoken.

ANP
27 January 2004 09:07Gewijzigd op 14 November 2020 00:54

De regering van dat land heeft dat uit economische overwegingen stilgehouden. Dat is heel ernstig, omdat vogelgriep een menselijke variant kan ontwikkelen, waaraan in de vorige eeuw tientallen miljoenen mensen over heel de wereld zijn gestorven.

Dat zei maandag dr. G. Koch van het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole in Lelystad, onderdeel van de Wageningen Universiteit. Koch is namens het ministerie van Landbouw tevens projectleider van het onderzoek naar het voorkomen en verspreiden van AI. Volgens Koch waarschuwen veterinair deskundigen uit de Zuidoost-Aziatische landen al maanden op internet voor de opgedoken vogelgriep. De regering van Thailand heeft echter tot voor kort volgehouden dat het om voor de mens ongevaarlijke vogelcholera ging.

„De Thaise regering heeft direct nadat zij officieel vogelcholera had gemeld maatregelen genomen die horen bij vogelgriep, zoals het ruimen van alle bedrijven in een straal van 50 kilometer rondom de besmettingshaard. Ook heeft de Thaise minister van Landbouw al over AI gesproken toen er officieel nog geen labresultaten waren. Dat was voor ons een duidelijke waarschuwing. Maar de EU kon en wilde geen maatregelen nemen zolang de Thaise regering officieel ontkende dat er vogelgriep was geconstateerd”, zegt viroloog Koch.

Thailand zet jaarlijks 1 miljard dollar om in de pluimvee-export. Ook voor Indonesië en China, landen die eveneens volgens Koch gezwegen hebben over de vogelgriep, is de export van kippen en eenden heel belangrijk. „Pas nu de eerste doden zijn gevallen kunnen die landen het niet langer onder de pet houden”, zegt Koch. Volgens hem zijn er in Vietnam al vijf van de achttien besmette mensen overleden.

De viroloog denkt niet dat het AI-virus snel in Nederland terecht zal komen. „Dan moet iemand daar op een besmet pluimveebedrijf zijn geweest en vervolgens zonder zich te wassen direct in Nederland een kippenstal binnenstappen. Ook krijgen wij maar heel weinig vers of ingevroren kippenvlees uit Thailand. Wij gebruiken jaarlijks 20 ton voorgekookt vlees in snacks als kipnuggets, maar door het voorkoken kan het virus geen kwaad meer. Het wordt pas heel ernstig als het virus een menselijke variant ontwikkelt, wat niet uit te sluiten is. Dan ontstaat een wereldwijd probleem dat vele malen ernstiger is dan SARS”, zo waarschuwt Koch.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer