Kerk & religie
Iraanse hackers leggen prekensite prof. dr. J. van Bruggen lam

De website met leespreken van de gereformeerd-vrijgemaakte emeritus hoogleraar J. van Bruggen is gehackt.

Redactie kerk
Afbeelding van de gehackte website. beeld RD
Afbeelding van de gehackte website. beeld RD

Op de site vanbruggenpreken.nl is naar nu blijkt sinds zondag een mededeling te zien van een hackersgroep die zich de ”IRAN security group” noemt. Deze zegt zich ten doel te stellen om Israël van de wereldkaart te laten te verdwijnen. Ook heeft ze het voorzien op Amerikaanse doelen, omdat de Verenigde Staten achter aanslagen op Iraanse wetenschappers zouden zitten.

De prekensite van Van Bruggen bestaat sinds 2007. De oud-hoogleraar Nieuwe Testament aan de Theologische Universiteit in Kampen, publiceert op de site onder meer leespreken en Powerpointpresentaties die gebruikt kunnen worden bij de preken. Prof. Van Bruggen zegt maandagmiddag in een eerste reactie nog niet op de hoogte te zijn van de inbraak op de website. Hij gaat actie ondernemen om te pogen de inhoud van de website te herstellen.

Een recent rapport (PDF) van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Fireeye, stelt dat de hackersgroep ontstaan is vanuit populaire Iraanse hackersfora zoals Ashiyane and Shabgard. De groep zou actief zijn sinds 2010 en sindsdien zich bezig houden met het verspreiden van malware, een soort programma’s waarmee hackers toegang proberen te krijgen tot computers, servers of websites. Verschillende Israëlische websites werden eerder door de groep lamgelegd.

Kerkwebsitedeskundige Eric van den Berg, als adviseur online communicatie verbonden aan isimedia.nl, spreekt van „een professionele hack”. Hij constateert dat de inbrekers onder meer toegang hebben tot de database en de vormgeving van de website. Toch vermoed hij dat de hackers niet bewust de site van Van Bruggen hebben uitgekozen. „Waarschijnlijk is de site min of meer per ongeluk gehackt met behulp van een botnet, een automatisch opererende softwarerobot.”

Van den Berg zegt er vrij zeker te zijn dat de hackers inderdaad zoals ze beweren, vanuit Iran opereren. Dat blijkt volgens hem onder meer uit de locatie waarvanuit het e-mailadres van de hackersgroep actief is. Hij constateert dat de groep soms vrij willekeurig doelwitten uitkiest. Dat zou blijken uit een overzicht van door de IRAN security group gehackte sites, dat op internet te vinden is.

Het komt vaker voor dat moslimhackers het voorzien hebben op christelijke websites. Een bekende actie had plaats in 2006. Toen werden de internetpagina’s van Radio Vaticaan verstoord, in reactie op uitspraken van de toenmalige paus Benedictus XVI over moslims.

De meest geruchtmakende hack tot nu toe bij een Nederlandse organisatie, had in 2011 plaats. Toen werd het IT-beveiligingsbedrijf Diginotar getroffen, waardoor overheidswebsites kwetsbaar werden. De hacker die verantwoordelijk was voor deze aanval, kwam mogelijk ook uit Iran. De inbraak bij het bedrijf leidde eind 2011 tot het faillissement van Diginotar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer