Kerk & religie

Goed en slecht nieuws voor kerk in Iran

De Bijbel is nu ook in het modern Farsi te lezen. Zendingsorganisatie Elam Ministries, die zich richt op de verspreiding van het Evangelie in Iran, presenteerde de vertaling vorige week in Londen.

Redactie kerk
2 October 2014 15:12Gewijzigd op 15 November 2020 13:19
Iran. Beeld EPA
Iran. Beeld EPA

Dat berichtte de Amerikaanse nieuwsdienst Christianity Today. Bij de bijeenkomst waren meer dan vijfhonderd christelijke leiders uit veertig landen aanwezig. Zo’n 300.000 exemplaren van de Bijbel worden de komende drie jaar naar Iran verscheept.

Het vertaalproject begon in mei 1994. Een maand na de start werd de eerste Bijbelvertaler ds. Tateos Michaelian vermoord vanwege zijn medewerking aan het project. Het eerste exemplaar van de vertaling werd vorige week uitgereikt aan zijn vrouw Juliet en een kleindochter. Ook andere nabestaanden van vermoorde christenen in Iran kregen een Bijbel.

Zo’n dertig vertalers en twintig specialisten werkten bijna twintig jaar aan de vertaling. Directeur David Yeghnazar van Elam Ministries: „Wij geloven dat de kerk wordt versterkt als een land een nieuwe vertaling van de Bijbel ontvangt.”

Gevangen

In Iran leven naar schatting tussen de 200.000 en 750.000 christenen. Zeker zestig van hen zitten opgesloten in een gevangenis. Een bekende gevangene is de Iraans-Amerikaanse Saeed Abedini, voorganger van een huiskerk in Iran. Hij zit sinds september 2012 gevangen in de beruchte Rajai Shahr, een gevangenis in Karaj.

Na een schijnproces werd Abedini, die zowel een Amerikaans als een Iraans paspoort heeft, vorig jaar januari tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij zou door zijn banden met huiskerken de staatsveiligheid in gevaar hebben gebracht. Het vonnis werd in hoger beroep bevestigd. Er werden diverse verzoeken tot zijn vrijlating ingediend, onder anderen door Billy Graham, de Amerikaanse president Obama, minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Verenigde Naties.

Vorig week werden er op 460 plaatsen in 30 landen bijeenkomsten gehouden waarin werd gebeden voor de vrijlating van Abedini.

Drie voorgangers, Matthias Haghnejad, Behnam Irani en Silas Rabbani, werden in juli opgepakt. Alle drie de mannen zijn bekende en gerespecteerde leiders in de Iraanse kerk. Ze zitten –gescheiden– opgesloten in de Ghezel Hesargevangenis in Karaj.

Haghnejad werd in eerste instantie bij zijn arrestatie op 5 juli verdacht van „vijandschap tegen Allah.” Daar is de beschuldiging van „het verspreiden van corruptie op aarde” aan toegevoegd. Op beide aanklachten staat de doodstraf. Ook tegen Rabbani en Irani is de beschuldiging van corruptieverspreiding geuit.

Sinds 1979 zijn meer dan 8000 mensen ter dood gebracht vanwege deze aanklacht, waarvan acht dit jaar.

De Iraanse evangelicale kerkleider Farshid Fathi Malayeri zit een celstraf van zes jaar uit. Fathi Malayeri zit sinds eind 2010 gevangen.

De kerkleider wordt ervan beschuldigd diverse buitenlandse organisaties te vertegenwoordigen in Iran en daarvoor fondsen te werven. Voor hem is minder aandacht dan voor Saeed Abedine, schrijft Elam Ministries. De Save Saeedcampagne op Facebook trekt meer dan 290.000 volgers, terwijl de Free Farshidcampagne slechts 4000 volgers heeft.

Volgens Morning Star News, dat nieuws brengt over de vervolgde kerk wereldwijd, was het een moeilijke zomer voor Iraanse christenen. Iran intensiveert de druk op huiskerken door voorgangers te martelen en te mishandelen. De aanvallen zijn bedoeld om degenen die behoren tot een huiskerk af te schrikken. „De mishandelingen worden niet verborgen gehouden. Ze worden gepleegd om een signaal af te geven aan familieleden die een bezoek aan de gevangenis brengen. Zodat ze zien wat er gebeurt en dit doorgeven aan hun kerkelijke gemeenschap. Het is een tactiek van intimidatie.”

Toename

Niettemin neemt het aantal christenen in Iran toe. „Het hardhandige optreden van de regering lijkt het christelijke geloof alleen maar aantrekkelijker te maken voor Iraniërs die gedesillusioneerd zijn in de overheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer