Economie

ING aan kop bij bankstoringen

HAARLEM (ANP). Rekeninghouders van ING hebben dit jaar tot nu tot 142 dagen last gehad van storingen, waarvan 18 dagen zeer grote storingen. In de maand september telde de bank tot en met maandag 29 september 20 storingsdagen, waarvan 3 grote storingsdagen. Dat blijkt uit een analyse van Allestoringen.nl. ING gaat hiermee aan kop van de ranglijst van banken met de meeste storingen.

29 September 2014 13:04Gewijzigd op 15 November 2020 13:13

„ING zag in verhouding tot vorig jaar het aantal storingsdagen met 216 procent stijgen”, zegt Tom Sanders, medeoprichter van Allestoringen.nl. „In de praktijk heeft de digitale dienstverlening van ING elke 15 dagen last van een grote storing, en zijn er om de dag grote of kleine problemen. Voor alle banken gezamenlijk is het aantal storingsdagen over 2014 met 165 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2013.”

Rabobank telde dit jaar tot nu toe 115 storingsdagen waarvan 17 grote storingen. ABN Amro kampte 101 dagen met een storing waarvan 14 grote storingen. SNS Bank had het laagste aantal storingsdagen (11), waarvan 1 grote storing.

Het is volgens Sanders lastig te zeggen wat de oorzaak is van de sterke stijging van het aantal storingen. Een factor die dit jaar mogelijk een rol heeft gespeeld is de invoering van de nieuwe Europese betaalstandaard SEPA. ING kwam in maart met een filmpje waar de storingen ook in verband werden gebracht met de benodigde aanpassingen van de computersystemen hierop.

„Een probleem is wel dat de kern van de computersystemen al 40 jaar hetzelfde is. Daaromheen zijn in de loop van de tijd veel andere systemen aangehangen”, zegt Sanders. „Waardoor computerbetaalsystemen nu een soort gedrocht zijn geworden. Door al die vernieuwingen zijn de systemen gevoeliger voor storingen”, vermoedt hij.

Cyberaanvallen van hackers zijn dit jaar uitgebleven. In april 2013 zorgden die nog voor een grote hoeveelheid storingen. Sanders: „Dit jaar zijn er geen signalen van grote DoS-aanvallen geweest, maar hackers blijven natuurlijk een potentieel gevaar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer