Kerk & religie

Dr. Hoek op vrouwenbondsdag: Verbond niet marginaal maar centraal

BARNEVELD. „Er wordt minder dan vroeger geleefd uit de rijkdom van Gods verbond. Als we het verbond alleen uit de kast halen bij discussies rond kinderdoop en herdoop, zal dat ons niet veel helpen. In ons leven behoort Gods verbond niet marginaal te zijn, maar centraal te staan.”

Redactie kerk
25 September 2014 22:13Gewijzigd op 15 November 2020 13:10
beeld Niek Stam
beeld Niek Stam

Dat zei dr. J. Hoek, hoogleraar aan de Protestantse Theologische Universiteit en de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven, donderdag tijdens de bondsdag van de Bond van Hervormde Vrouwenverenigingen op Gereformeerde Grondslag in Barneveld. De dag in de Veluwehal, onder het thema ”Het verbond, Gods uitgestoken hand”, werd door 1600 vrouwen bezocht.

Volgens prof. Hoek is Gods verbond jarenlang ondergewaardeerd, wellicht omdat het onderwerp in opvoeding, onderwijs en prediking verwaarloosd is. In de moederbelofte buigt God Zich in Zijn welbehagen tot het schepsel en wil Hij gemeenschap met hem of haar hebben, stelde hij. „Van die boodschap is heel de Bijbel doortrokken.” In Gods verbond met Abraham en zijn nageslacht kiest de Heere Israël uit met het oog op de volken. Zo mogen ook christenen uit de heidenen behoren tot het verbond met Abraham, zei prof. Hoek.

Gods verbond is eenzijdig in zijn oprichting en tweezijdig in zijn uitwerking, stelde hij. „Dat we als kind gedoopt zijn, betekent dat we verbondskinderen zijn. We leven niet alleen op het erf of onder de bediening van Gods verbond, nee, we zijn in het verbond met de Drie-enige God opgenomen.” Dat sluit volgens hem niet uit dat er tweeërlei kinderen van het verbond zijn. „De God van het verbond roept ons met klem op tot persoonlijke inwilliging van het verbond in de weg van een geloofskeus en geloofsovergave. Zo worden we door een geschonken geloof het ons in de beloften geschonken heil deelachtig. Ons geloven vloeit voort uit Gods beloven. Ons geloof rust op Gods trouw door de geslachten heen.”

Corrie Slingerland uit Baarn getuigde dat Gods verbond het mooiste en grootste is wat haar in haar leven is overkomen. „De eerste levensjaren zijn voor mij bepalend geweest. Ze vormden de basis van mijn levensreis.”

Ds. A. Baas, hervormd predikant te Apeldoorn, sprak in de middagbijeenkomst over het wonder van Gods verbond: ”Een uitgestoken hand aangenomen”. Bij een Bijbelse visie op het verbond is er volgens hem geen sprake van automatisme. „Alle vanzelfsprekendheid is uit den boze. Het gaat om de persoonlijke beleving van de verzoening met God door Christus.” Ds. Baas zei dat we door het gebruik van de sacramenten de beloften van het Evangelie steeds beter gaan verstaan. De herdoop, die rust op het idee dat we pas aan Christus toebehoren door onze bewuste geloofskeus, noemde hij de omkering van wat het geheimenis van de genade is. De herdoop of overdoop is volgens hem geen doop, maar een miskenning van de ene doop in de Naam van de Drie-enige God. Dat de doop uitgehold is, komt omdat het geloof van de gemeente is uitgehold. Verslapping van het geloofsleven gaat gepaard met een verslapping van het functioneren van de doop, stelde de predikant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer