Binnenland

Verdachte moord leraar blijft zwijgen

Scholier Murat D., verdacht van de moord op docent Hans van Wieren van het Haagse Terra College, blijft zwijgen. De school weet volgens rector G. van Miltenburg ook niet wat het motief van de dader kan zijn geweest.

Van onze verslaggever
15 January 2004 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 00:53

De politie heeft woensdag een aantal leraren en leerlingen gehoord die getuige zijn geweest van het schietincident. De sectie op het lichaam van de overleden docent zou vandaag plaatsvinden, aldus justitie.

De 17-jarige scholier moet morgen voor de rechter-commissaris verschijnen. De minderjarige kan volgens het strafrecht voor volwassenen worden berecht gezien de ernst van het delict. Het zwijgrecht geldt in het strafrecht als een elementair recht. Van de verdachte mag niet worden verwacht dat hij zelf het bewijs levert dat leidt tot zijn eigen veroordeling.

In tegenstelling tot eerdere berichten was de van de moord verdachte leerling niet geschorst. Hij was dinsdag gewoon op school. Wel hing hem een langdurige schorsing boven het hoofd, aldus Van Miltenburg woensdag tijdens een persconferentie in het Haagse stadhuis.

„Woensdagmiddag zou er een gesprek plaatsvinden met de moeder van de leerling, waarbij Van Wieren, een andere collega en ook de leerling zelf aanwezig zouden zijn”, aldus Van Miltenburg. Volgens de directeur stond van tevoren vast dat de jongen langdurig geschorst zou worden wegens wangedrag. In het verleden is de scholier zeker één keer eerder geschorst geweest. Van Miltenburg wilde niet ingaan op de aard van het wangedrag.

Volgens R. Kaya, de vriend van de familie die de jongen dinsdagavond naar het politiebureau heeft gebracht, had de school moeten inzien dat Murat met problemen kampte. De man stelt dat de school zo het incident had kunnen voorkomen en dat een woordenwisseling tussen Van Wieren en Murat zonder twijfel een grote rol heeft gespeeld bij de schietpartij.

Volgens de directeur heeft het Terra College een nauwe band met de buurt, waar een veilig pedagogisch klimaat heerst. „Dat had niet alleen te maken met de veiligheidsprotocollen en het cameratoezicht, maar ook met de respectvolle manier waarop we hier met elkaar omgaan. Er gelden heldere regels en afspraken.”

Directeur Van Miltenburg wees tijdens de persconferentie de meeste kritiek op de veiligheid op zijn school van de hand. „Het gaat hier om een maatschappelijk probleem. Tegen waanzin kunnen we ons niet wapenen. Dit drama had overal, in elke stad, dorp en school, kunnen plaatsvinden.”

Van Miltenburg wees op de voortrekkersrol die zijn school in Den Haag heeft gespeeld door maatregelen en projecten om de school en de omgeving veilig te maken. Dat er nu een dodelijke schietpartij heeft plaatsgevonden, is „haast een ondraaglijke gedachte”, zei Van Miltenburg.

Hij hoopt niet dat ouders hun kinderen door dit incident van school zullen halen.

Koningin Beatrix heeft in een telegram haar deelneming betuigd aan de echtgenote en de beide dochters van Van Wieren. Premier Balkenende schreef hun een brief en stuurde er ook één aan de school.

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Den Haag zijn diep geschokt door het overlijden van Van Wieren. „Den Haag verliest een kundige en toegewijde kracht, in wiens leven het onderwijs aan jongeren centraal stond”, schrijven de stadsbestuurders in een gezamenlijke verklaring.

De leerlingen van het Terra College zijn vanmorgen met hun ouders opgevangen door medewerkers van slachtofferhulp. Morgen vindt er op de school een besloten herdenkingsbijeenkomst plaats. De gemeenteraad van Zoetermeer, waar Van Wieren raadslid voor D66 was, herdenkt maandagavond in een speciale openbare bijeenkomst zijn overlijden.

Vijf Haarlemse schooldirecteuren roepen alle onderwijscollega’s op om maandag 19 januari de scholen in Nederland te sluiten. De actie is een eerbetoon aan de vermoorde leraar. De vijf directeuren van basisscholen willen protesteren tegen het toenemend verbaal en fysiek geweld gericht tegen leerkrachten, aldus de woordvoerder, H. Lonnee. De actie wordt gevoerd op persoonlijke titel.

Gisteren riepen de onderwijsbonden en de werkgeversorganisaties in het onderwijs alle scholen al op om morgen om 11.00 uur een minuut stilte in acht te nemen. De Haarlemse directeuren vinden dat signaal niet sterk genoeg. „Eén minuut stilte is een waardevol eerbetoon aan de collega. Wij willen een zwaar en sterk signaal afgeven aan het ministerie van Onderwijs en aan de maatschappij.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer