Al volop herfst in Nederlandse natuur (fotoserie)
EPE. De natte maand augustus heeft de natuur in een stroomversnelling gebracht. Drie, vier weken eerder dan normaal is het al herfst.
Bij de herfst horen gekleurde bladeren en paddenstoelen. De bladeren zijn nog groen, maar de paddenstoelen staan al volop te pronken. Door al het vocht zijn er bovendien dit jaar meer zeldzame soorten te ontdekken. Zoals de zeldzame compostchampignonparasolzwam die enkele weken geleden al in de buurt van Hengelo is ontdekt. Het een soort die erg van warmte én nattigheid houdt.
Het zijn niet alleen de paddenstoelen die zich vroeg aandienen. Ook de beukennootjes en de eikels liggen al volop op de grond. Zwijnen zijn blij met de mast, zoals de vruchten van loofbomen in vaktaal worden genoemd. De varkens hebben voorlopig genoeg te eten.
Ander grofwild is er dit jaar ook op tijd bij. De edelhertenbronst is begonnen. In Nationaal Park De Hoge Veluwe is al volop bronstactiviteit te zien en te horen. Daar zijn de edele dieren altijd al vroeger dan hun soortgenoten elders op de Veluwe, maar dit jaar is het wel erg vroeg. Ook in een ander bekend bronstgebied, Landgoed Staverden, beginnen de eerste mannetjes voorzichtig te burlen.
De vele regen mag bij vakantiegangers dan roet in het eten hebben gegooid, het heeft voor hen ook voordelen. Er zijn maar weinig wespen dit jaar. Bestrijdingsdiensten krijgen maar liefst 95 procent minder aanvragen om wespennesten te verwijderen. Intensieve neerslag heeft een verwoestende werking op deze nesten. Niet alleen in augustus kwamen die buien voor, ook in mei was dat al het geval.
Over het algemeen gesproken zijn er dit jaar minder insecten te ontdekken. Dat komt ook door de koude dagen in augustus. Insecten etende vogels zoals zwaluwen zijn daar niet zo blij mee. Kenners beweren dat er duizenden zwaluwen omkomen van de honger.
Ook de imkers merken dat de zon niet veel scheen in augustus. De bijen hebben minder nectar bij elkaar kunnen scharrelen dan normaal. Hopelijk maakt de vroeg bloeiende heide nog iets goed. Heidehoning is erg gewild en daarom een van de duurste soorten honing. Als het in september lekker droog blijft, kunnen de imkers veel heidehoning oogsten.