Mogelijk gezamenlijk zendingsdocument Vaticaan en evangelicals in 2017
In het kader van het 500-jarig jubileum van de Reformatie komen het Vaticaan en vertegenwoordigers van de wereldwijde evangelicale beweging in 2017 mogelijk met een gezamenlijk zendingsdocument.
Dat heeft prof. dr. Thomas Schirrmacher, voorzitter van de theologische commissie van de Wereldwijde Evangelische Alliantie (WEA), recent bevestigd tegenover de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea. Volgens prof. Schirrmacher ging het initiatief ertoe uit van paus Franciscus. Deze had verschillende vertegenwoordigers van de evangelicale beweging gevraagd een eerste ontwerp op te stellen. Tijdens het gesprek met de paus in Rome op 24 juni is deze ”Declaration of Faith in Unity for Mission” aan Franciscus overhandigd. Bij deze ontmoeting waren behalve prof. Schirrmacher aanwezig de anglicaanse bisschop Anthony Palmer (die een maand later bij een motorongeluk om het leven kwam), WEA-algemeen secretaris Geoff Tunnicliffe, de ”wereldwijde ambassadeur” van de WEA Brian Stiller, evangelist James Robinson en pinkstervoorganger Kenneth Copeland (beiden uit de Verenigde Staten).
Geen rivalen
Bij het ontwerp is, aldus Idea, aansluiting gezocht bij de Gemeenschappelijke Verklaring over de Rechtvaardigingsleer die in 1999 tot stand kwam tussen de Lutherse Wereld Federatie (LWF) en de Pauselijke raad voor de bevordering van de eenheid der christenen. Hierin verklaren beide gemeenschappen dat zij onder rechtvaardiging verstaan dat die het werk van de Drie-enige God is (hoofdstuk 3.15) en dat alle mensen door God tot het heil in Christus worden geroepen (3.16).
Daarnaast bevat de evangelicale ontwerptekst de Geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel en een verklaring dat rooms-katholieken en evangelicalen met elkaar verbonden zijn omdat zij allebei het Evangelie van Jezus Christus verkondigen. Verder wijst het concept, aldus Idea, op het belang van gewetensvrijheid en de noodzaak dat rooms-katholieken en evangelicalen elkaars zendingsterreinen respecteren en elkaar niet als rivalen bejegenen.
Prof. Schirrmacher verwacht dat het gezamenlijke zendingsdocument in 2017 in Rome kan worden ondertekend. Aanleiding zal dan de Reformatieherdenking zijn, maar ook het 50-jarig bestaan van de Katholieke Charismatische Vernieuwing, een vernieuwingsbeweging binnen de Rooms-Katholieke Kerk.
Op 6 november zullen vertegenwoordigers van de Wereldwijde Evangelische Alliantie opnieuw een gesprek met paus Franciscus hebben, aldus Schirrmacher. „Dan zal ook duidelijk worden of er werkelijk iets gaat gebeuren.”
Niet blij
Zeker niet alle evangelicals zijn blij met de steeds positievere houding die hun geloofsgenoten innemen tegenover Rome. In juli spraken vijf evangelicale en pinksterorganisaties in Italië hierover hun grote verontrusting uit, tijdens een bijeenkomst die was belegd door de Italiaanse Evangelische Alliantie.