Buitenland

Duitsland levert wapens voor strijd tegen IS

ARBIL (ANP/DPA). Duitsland levert zware wapens aan Iraakse Koerden om tegen Islamitische Staat (IS) vechten. In Irak zijn ondertussen successen geboekt in de strijd tegen de soennitische terreurorganisatie.

1 September 2014 06:59Gewijzigd op 15 November 2020 12:38
De Duitse ministers Ursula von der Leyen (Defensie) en Frank-Walter Steinmeier (Buitenlandse Zaken). Beeld EPA
De Duitse ministers Ursula von der Leyen (Defensie) en Frank-Walter Steinmeier (Buitenlandse Zaken). Beeld EPA

Het kernkabinet onder leiding van bondskanselier Angela Merkel (CDU) besloot zondagavond tot de levering van honderden antitankraketten en duizenden machinegeweren aan de Koerden in Noord-Irak. Wapenleveranties aan oorlogsgebied zijn in Duitsland hevig omstreden, mede vanwege het verleden van de Tweede Wereldoorlog die 75 jaar geleden begon. Voorstanders wijzen erop dat het bij de strijd tegen IS om een uitzonderlijke situatie gaat.

„De situatie in Irak is buitengewoon kritiek”, aldus minister van Defensie Ursula von der Leyen (CDU). De bewindsvrouw verweet IS „genadeloze gewelddadigheid”. Merkel legt maandag voor de Bondsdag een verklaring af over de wapenleveranties. Naast het wapentuig krijgen de Koerden ook humanitaire hulp ter waarde van 50 miljoen euro.

Iraakse militairen hebben zondag de blokkade van IS rondom de stad Amerli doorbroken. Na gevechten met IS-strijders aan de oostkant van Amerli zijn ze de omsingelde stad binnengetrokken. Daar zitten zo’n 13.000 mensen al meer dan 2 maanden opgesloten, met een groot tekort aan water, eten en medicijnen.

De opmars van de regeringstroepen, die grotendeels uit (Koerdische) peshmerga’s bestaan, begon zaterdag. Volgens sommige bronnen is het de grootste militaire operatie sinds IS in juni flinke terreinwinst boekte in Irak. In het noorden en zuiden van de stad zijn nog gevechten gaande.

In Amerli wonen vooral sjiitische Turkmenen. Gewapende inwoners van de stad hebben IS-strijders tot nu toe zelf nog kunnen tegenhouden. De Verenigde Naties zeiden te vrezen voor een bloedbad als IS de stad in handen zou krijgen. IS beschouwt de sjiitische Turkmenen als afvalligen.

De Verenigde Staten hebben in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd tegen IS-strijders in het noorden van Irak bij Amerli. Ook hebben Amerikaanse militairen vanuit de lucht pakketten met hulpgoederen gedropt boven de stad. Tevens werden hulpgoederen gedropt vanuit Australische, Britse en Franse vliegtuigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer