Buitenland

Rentmeester Simitis richtte zich vooral op Europa

De Griekse premier Costas Simitis (67) treedt in maart af als leider van de regeringspartij Panhelleense Socialistische Beweging (PASOK). In hetzelfde jaar dat Griekenland gastheer is van de Olympische Spelen geeft hij na acht jaar als partij– en regeringsleider het estafettestokje door.

ANP
7 January 2004 17:04Gewijzigd op 14 November 2020 00:51

Simitis zegt ruimte te willen maken voor een jongere generatie politici. „Na acht jaar als premier ben ik verplicht de vooruitgang van dit land niet te stoppen", aldus de bewindsman. Volgens de Griekse pers aast hij nu op een baan in Brussel.

In januari 1996 volgde Simitis partijgenoot Andreas Papandreou op als premier, die om gezondheidsredenen was afgetreden. Een halfjaar later, na het overlijden van Papandreou, werd hij ook diens opvolger als PASOK–leider. Beiden gelden als grondleggers van de linkse partij.

Constantinos Georgiou Simitis werd op 23 juni 1936 in Athene geboren. Hij studeerde rechten in Duitsland en economie in Groot–Brittannië. In 1959 promoveerde de latere premier in de rechten. Na zijn terugkomst in Athene doceerde hij handelsrecht. Ook had hij een tijdlang een advocatenkantoor.

Na de machtsgreep door de kolonels in 1967 vluchtte Simitis naar Duitsland. Met de eveneens gevluchte Papandreou bundelde hij zijn krachten. Na de val van de militaire dictatuur in 1974 keerden beiden terug naar Griekenland en wisten alle linkse bewegingen samen te voegen: de PASOK was geboren. Sinds 1981 bezit PASOK bijna onophoudelijk een meerderheid in het driehonderd zetels tellende parlement.

In 1985 werd Simitis gekozen als parlementslid en onder premier Papandreou bekleedde hij de ministersposten van Industrie en Economie. Als premier voer hij een pro–Europese koers. Hij probeerde vooral in economisch opzicht Griekenland nauwer bij de Europese Unie te betrekken. Verder voerde hij een dwingend monetair beleid.

Volgens zijn politieke tegenstanders is Simitis een goede rentmeester maar geen goed politicus. Experts denken dat hij een nederlaag voelt aankomen bij de parlementsverkiezingen van begin maart. Ondanks de economische groei kampt het land met een hoge werkloosheid en een sterk dalende levensstandaard. Deskundigen verwachten dan ook een nieuw economisch beleid ongeacht wie er aan de macht komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer