Wandelen op koninklijk landgoed De Horsten
Hoog rijst het geboomte van De Horsten op. Het landgoed waar koning Willem-Alexander en zijn gezin nog steeds wonen –in afwachting van verhuizing naar Paleis Huis ten Bosch–, is voor wandelaars grotendeels toegankelijk. Een groen eiland in een zee van stedelijkheid.
Tjalling ten Cate, echtgenoot van prinses Margarita, komt met zijn auto door de poort aan de Papeweg tussen Voorschoten en Wassenaar en verdwijnt onder de bomen, op weg naar zijn woning. Ook prins Floris en prinses Aimée hebben een huis op De Horsten, meer aan de kant van Voorschoten. Daarmee zijn drie van de vier gezinnen uit het Oranjehuis vertegenwoordigd op het koninklijke landgoed, dat na het overlijden van prinses Juliana in 2004 overging in handen van haar dochter Beatrix.
Het vierde gezin, dat van prinses Christina, woonde er al eerder. Zij liet de Eikenhorst in de jaren 1985-1987 bouwen en woonde er met haar gezin tot haar echtscheiding in 1996. Willem-Alexander en Máxima betrokken de grote villa in 2003, nadat ze het huis lieten verbouwen en het omliggende terrein extra lieten beveiligen. Ze genieten er van hun privacy, al hebben de jaarlijkse fotosessies van het gezin al meermalen op De Horsten plaatsgehad.
Bos en veld
Vanaf de zonovergoten parkeerplaats aan de Papeweg stap je de schaduw in. Er is al snel keuze uit meer wandelroutes. Eén ervan loopt een tijd langs de rand van het landgoed, en het gedruis van het verkeer is er nog lang te horen.
Het pad kronkelt een heuvel af. Van de oorspronkelijke klinkerbestrating zijn slechts hier en daar nog wat stenen te zien.
Na weer een bocht is er opeens een zonovergoten meertje. Bos en veld wisselen elkaar af. Soms is er even een doorkijkje naar het meer. Bij de rentmeesterswoning van het vroegere Kasteel Raephorst buigt het pad af, bij de lawaaierige weg vandaan.
„Ik wandel graag in de bossen rond ons huis en dan fotografeer ik veel van wat ik zie”, zei prinses Margarita vorige maand in het blad Royalty. „Ik ben dol op het schaduwspel in de bossen. Alles in het bos is mooi: de dieren, de bomen, de bladeren.”
Achter een brede seringenhaag gaat een theepaviljoen schuil, toegankelijk via een laag tunneltje. Vroeger was dit het Schiethuis, waar het St. Hubertusgilde schietwedstrijden hield. Nu kun je er op het terras koffie met een –prijzig– gebakje wegwerken, terwijl behalve eenden op de waterplas ook een haan zich laat horen.
Duinen
Met zijn 415 hectare is De Horsten een van de grootste landgoederen van Zuid-Holland. Het ontstond toen prins Frederik –jongere broer van koning Willem II– tussen 1836 en 1845 de landgoederen Ter Horst, Raaphorst en Eikenhorst aankocht en samenvoegde. Op de eerste twee stond vroeger een middeleeuws kasteel. Op een horst (een duin of zandrug).
Frederik was gecharmeerd van de Engelse landschapsstijl en het resultaat daarvan is nog steeds zichtbaar: slingerende watergangen, schilderachtige bruggetjes, lange lanen en kronkelende bospaden.
Tegen de duinrand werd een grote heuvel opgeworpen en met seringen beplant. Er kwam ook een uitzichttorentje (een voorganger van het huidige exemplaar). Dat biedt een fraai uitzicht over de omgeving. Tot aan Den Haag toe, voor het geval een van de vorstelijke landgoedbewoners een blik op de residentie wil werpen.
www.overdehorsten.nl (ook voor wandelroutes)
Dit is het eerste deel in een serie over wandelingen op koninklijke landgoederen. Volgende keer: Het Loo.