Buitenland

Israël en Palestijnen gaan door met strijd

GAZA-STAD/JERUZALEM (ANP) - Ondanks het bloedvergieten en internationale kritiek lijkt er geen eind te komen aan het geweld in en rond de Palestijnse Gazastrook. Aanvallen hadden tot en met zondag al meer dan 160 Palestijnse levens geëist. Ook zijn meer dan 1100 mensen gewond geraakt en hebben duizenden Palestijnen hun huis verlaten.

14 July 2014 07:07Gewijzigd op 15 November 2020 11:52
Raketten worden vanuit de Gazastrook gelanceerd richting Israël. beeld EPA
Raketten worden vanuit de Gazastrook gelanceerd richting Israël. beeld EPA

Meer dan 700 raketten uit de Gazastrook zijn op Israël afgevuurd. In steden als Jeruzalem en Tel Aviv worden bewoners elke dag meerdere keren opgeschrikt door het luchtalarm waarna schuilkelders vollopen. Sinds de rakettenregen begon zijn in Israël zijn zeven mensen gewond geraakt.

Israël heeft sinds de operatie ‘Protective Edge’ afgelopen week begon al 1220 doelen geraakt in de Gazastrook. Israëlische militairen drongen zondag voor het eerst sinds het geweld uitbrak de Gazastrook binnen voor een aanval op een lanceerinstallatie. Toen soldaten in de vroege uren voet aan land zetten, opende Hamas-strijders het vuur.

Internationaal is aangedrongen op een wapenstilstand. Frankrijk, Groot-Brittannië, de VS en Duitsland kwamen bijeen om Israël en de Palestijnen zover te krijgen. Ook de Arabische Liga heeft een spoedvergadering in Caïro op de agenda voor maandag gezet. Maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft aangegeven niet te zwichten voor de druk.

Ook de Palestijnse beweging Hamas liet weten niet als eerste in te binden. De VN hebben het geweld in de Gazastrook veroordeeld. Uit cijfers bleek dat zo’n 70 procent van het aantal Palestijnse doden burger was. Eén op de drie gedode burgers was een kind.

Het conflict doet ook in andere landen de emoties hoog oplopen. Duizenden betogers deden zaterdag in Den Haag mee aan een anti-Israëldemonstratie, die mede was georganiseerd door het Nederlands Palestina Komitee. De Palestijnse ambassadeur hield de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verantwoordelijk voor het bloedvergieten. „U kunt deze oorlog beëindigen”, sprak hij.

Er zijn Kamervragen gesteld over borden met daarop afgebeeld de Israëlische vlag en een hakenkruis naast elkaar met het teken = ertussen en jihadvlaggen die sommige betogers bij zich hadden.

Ook in Duitsland werd geprotesteerd voor de Palestijnse zaak. In Bremen viel daarbij een zwaargewonde. Een voorbijganger liep ernstig hoofdletsel op toen hij een verslaggever van de krant tageszeitung wilde beschermen tegen demonstranten. In Berlijn en in Frankfurt kwam het tot geweld tussen betogers en de politie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer