Kerk & religie

Indonesische theoloog dr. Wibowo: Gods Woord geeft kracht

GORINCHEM. Wie geroepen wordt het Evangelie van Christus Jezus te verkondigen, zal veel moeilijkheden ervaren vanwege Zijn Naam. „Maar het Woord van God versterkt ons geloof.”

19 June 2014 19:35Gewijzigd op 15 November 2020 11:26
Dr. D. F. Wibowo. beeld ZGG
Dr. D. F. Wibowo. beeld ZGG

Die boodschap wil de Indonesische theoloog dr. D. F. Wibowo zaterdag in Gorinchem laten klinken op de landelijke zendingsdag van de Gereformeerde Gemeenten. Hij zal donderdag op Schiphol arriveren en blijft een week in Nederland.

Dr. Wibowo is sinds juni 2013 rector van de theologische school Sekolah Tinggi Teologie (STT) Yohanes Calvin op het Indonesische eiland Bali. De Gereformeerde Gemeenten steunen deze calvinistische opleiding.

Wibowo (1978) studeerde zelf ook aan de STT Yohanes Calvin, doceerde daarna het vak Nieuwe Testament, en behaalde aan een andere hogeschool in Bali zijn master missiologie. In 2011 promoveerde hij op een vergelijkende studie over het Lam Gods aan de hand van Jesaja 53, Johannes 1 en Openbaring 5.

De rector ziet zijn werk als een roeping „vanuit Johannes 21:15-19; en in het bijzonder de woorden „Hoed Mijn schapen.” De Heere heeft mij steeds meer duidelijkheid gegeven en ik mag op mijn huidige plek deze roeping vervuld zien worden.”

De STT Yohanes Calvin telt dit jaar 96 studenten: 21 studenten volgen het programma kerkenwerk en 75 godsdienstonderwijs. „De school bestaat nu vijftien jaar en telt al 140 afgestudeerden. Zij dienen nu kerken, werken op evangelisatieposten, anderen geven godsdienstonderwijs op scholen door heel het land.”

Achtergronden

De studenten hebben heel verschillende achtergronden, zowel kerkelijk als qua bevolkingsgroep, vertelt de rector. „Ze zijn afkomstig uit 27 kerkelijke denominaties in Indonesië. Er komen er uit de calvinistische lijn, maar er zijn ook studenten met wortels in lutherse, evangelische, baptistische, charismatische en pentecostale kerken.”

De laatste jaren is het aantal studenten iets teruggelopen, zegt dr. Wibowo. „Dat komt mogelijk doordat de school nog niet zo bekend is, en veel kerken hebben een samenwerking met hun eigen theologische school, met hun eigen geloofsleer.”

Indonesië is een sterk islamitisch land. Heeft uw school daar last van?

„Het veranderen van godsdienst ligt uiterst gevoelig. Het wordt door de sociale gemeenschap niet makkelijk aanvaard wanneer mensen van moslim bijvoorbeeld christen worden.

Indonesiërs die die stap zetten, ondervinden veel moeilijkheden. Zij worden door de samenleving geïsoleerd of uit de familiestamboom gewist. Dan hebben zij geen recht meer om te erven. Of zij kunnen geen grond meer krijgen voor een graf, of hun huis wordt vernield. Soms is er sprake van mishandeling. Onder de afgestudeerden van onze school zijn er ook die dit ervaren.

Ook het oprichten van een kerkgebouw –ook op Bali– is in Indonesië erg moeilijk. Zonder toestemming van de buurtbewoners krijgt men geen vergunning.”

De school van dr. Wibowo –hij werd christelijk opgevoed– ondervindt weinig problemen. „De omwonenden hebben voordeel bij de aanwezigheid van de school. Zij kunnen woonruimte verhuren en de buurtwinkels verkopen meer. Verder onderhouden we een goede relatie met het hoofd van de wijk. Dat hebben we nodig.”

Wat zal uw boodschap zaterdag tijdens de zendingsdag zijn?

„Het Woord van God geeft ons kracht in al de moeilijkheden die worden veroorzaakt door de verkondiging van Christus’ Evangelie en de moeilijkheden door het belijden van de Naam van Jezus Christus. Als wij geroepen worden om het Evangelie te verkondigen, zullen wij veel moeilijkheden ervaren vanwege Zijn Naam.”

www.zendingsdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer